Quoterubriek: Hersenschim

17 December 2014

'Bij de adoptiekinderen kan dit later vragen oproepen: Was het mijn ouders om mij te doen of ging het ze om de publiciteit? Waarom was het nodig dat miljoenen mensen meekeken in dit gevoelige proces?’
Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolien Rieffe heeft felle kritiek op adoptieshows als Met Open Armen.' (Metro, 24 november)

‘Je moet je niet richten op het in stand houden van kleine opleidingen, maar zorgen dat docenten voor volle klassen staan (…) De universiteit is geen museum.’

Geesteswetenschappendecaan Wim van den Doel in Trouw (3 december) over de toekomst van kleine talen.

‘In het algemeen lijken vrouwen snel als slachtoffers gezien te worden als het om moslimextremisme gaat, mede door de strenge scheiding naar sekse. Vooral de alles bedekkende boerka of nikab versterkt het stereotype van slachtoffer. Voor velen is het ondenkbaar dat een vrouw er zelf voor kiest zich in een nikab te hullen en zich te schikken in een in westerse ogen traditionele rol. Toch zijn er vrouwen die dit beschouwen als een zekere vorm van emancipatie. Zij beslissen zelf wel wie hen wél en niet mag zien. Deze vrouwen hebben een eigen mening en beschouwen zich verre van onderdrukt.’

Een moslimvrouw kan ook dader zijn, betoogt terrorisme-onderzoeker Seran de Leede (Trouw, 1 december)

‘Van Ali Lazrak en Gonny van de Oudenallen hebben we, gelukkig, in politiek Den Haag al heel lang niets meer gehoord. Hiermee wil ik het probleem van versplintering in de Tweede Kamer absoluut niet bagatelliseren. Maar wil je het probleem daadwerkelijk oplossen, dan moet er binnen partijen ruimte geboden worden aan discussie en debat.’
Niet ‘zetelroof’ als gevolg van opstappende politici is het probleem, maar fractiedwang wel, betoogt geschiedenisstudent en CDJA’er Julius Terpstra.

‘De staatssecretaris zei: we gaan nieuwe kwaliteitsnormen opstellen in samenspraak met cliënten, professionals en besturen. Hoezo wordt de kwaliteit van de zorg bepaald door zorgverleners? Of besturen? Dat leidt tot een nieuwe norm van, ik overdrijf, 0,3 fte per nachtdienst per plaspauze. Alsof je het dan geregeld hebt. Waar blijft de mens?’
Hoogleraar Ouderengeneeskunde Rudi Westendorp over hoe verpleegtehuizen eruit moeten zien. (NRC Handelsblad, 22 november)

'Vergeleken met de ruim 20.000 Nederlandse SS'ers die in de Tweede Wereldoorlog ten strijde trokken tegen het jodendom en het bolsjewisme, valt het aantal IS-strijders gelukkig nog reuze mee.'

Integratie is relatief, aldus hoogleraar immigratiegeschiedenis Leo Lucassen.

'Zouden wij Einstein mogen valoriseren, dan konden de exacte wetenschappen zichzelf bedruipen - en bleef er genoeg over om de alfacollega's te helpen. Maar dat mogen wij niet, want de wetgeving is opzettelijk zo ingericht dat een wetenschappelijk inzicht niet te patenteren is.'

Sterrenkundige prof. Vincent Icke ergert zich aan de ‘valorisatie-obesitas’ die zou blijken uit de Wetenschapsvisie van minister Bussemaker. (NRC Handelsblad, 6 december)

'Blijkbaar heeft Icke bij het lezen van de visie – want ik ga er vanuit dat hij het stuk wel heeft gelezen – de volgende passage over het hoofd gezien: "Tegelijkertijd staat voorop dat wetenschap een zoektocht is naar het onbekende. Dat betekent dus ook dat er ruimte moet zijn en blijven om ook eens te moeten concluderen dat een ingeslagen weg weliswaar een interessante zoektocht opleverde, maar uiteindelijk toch niet heeft gebracht wat we ervan hoopten."' 

Minister Jet Bussemaker op de website van haar ministerie (12 december) 

‘Rustig aan, vriend, maandagochtend 8.00 uur sta je weer achter de lopende band.’

Een speler van de Leidse studentenvoetbalclub LSVV zet een tegenspeler van BSC’68 op zijn plek (‘Als zij je kutstudenten noemen, roep je paprikaplukkers terug’. De Volkskrant, 9 december)

‘Het mag duidelijk zijn: 'ze', de mensen die de wereld en vooral de miljarden gepijnigde dieren gaan redden, bestaan niet. 'Ze' is een hersenschim op wie de zich schuldig voelende kiezer en consument alle verantwoordelijkheid kan afschuiven. Een geest, die uit iedereen bestaat behalve de hallucinerende persoon zelf.’

Wie klaagt over de misstanden in de bio-industrie maar er wel de producten van koopt, is hypocriet, betoogt juriste Janneke Vink (De Volkskrant, 5 december)


‘De plechtigheid wordt doorgecomponeerd met tijdloze tijdverschijnselen, geïnspireerd op het glissando.’

Op de uitnodiging van de Universiteit Leiden voor de Dies Natalis van 2015. Die wordt anders dan anders, zo te lezen.

‘Normaal gesproken begint een moordzaak met iemand die duidelijk vermoord is. Bij verpleger Ben Geen is het andersom.’

Geen is de Britse Lucia de Berk, betoogt statisticus Richard Gill op TheJusticeGap.com

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 December 2014