Kamervragen: 'Ik shop van andermans planken'

Mark Fousert (23, rechten)

Foto: Marc de Haan

Huis: Huize Boven ’t Vat – Koenesteeg 2A
Grootte: 30m2
Kost: 400 euro
Bewoners: 8

Hoe kom je aan deze kamer?
‘Ik heb geluk gehad. Mijn ouders wonen in Den Haag, dus ik bleef eerst thuis. Begin vorig jaar wilde ik toch op kamers. De eerste keer dat ik ging hospiteren zag ik hier drie mensen die ik al kende, het was dus meteen raak. Ik ben als laatste in huis gekomen, maar heb de grootste kamer gekregen. Niemand had zin om door te verhuizen. We wonen in een gemengd huis met vier mensen van Njord, en vier mensen van SSR.’

Wat doet die gebroken roeiriem daar?
‘Ik ben wedstrijdroeier, en tijdens mijn laatste wedstrijd in het eerste jaar lag er een metalen bootje met motorpech op de finish van de Bosbaan. Er werd twee keer gezegd dat we moesten oppassen, maar niet dat we moesten stoppen. Toen we de finish overkwamen, klapte mijn riem op de boot in tweeën. Sindsdien hangt hij boven mijn bed.’

Gaat dat enorme borduurwerk ook aan de muur?
‘Nee, ik kocht hem vanwege de lijst. Het borduurwerk wordt vervangen door een prikbord. Ik wil nog meer dingen maken voor mijn kamer: een koffietafel van beton, een ophangsysteem van bewerkte takken uit het bos en een bank van pallets. Ik heb een half jaar bouwkunde gestudeerd en houd van klussen. Maar het mag niet te veel kosten. Ik geef elke maand al veel geld aan eten uit.’

Hoezo?
‘Als wedstrijdroeier moet ik 4000 kilocalorieën per dag eten. Ik eet amper suiker en ik drink tijdens trainingsperiodes niet. In mijn koelkast liggen paprika’s, kwark en kip. Met zulke producten is het best moeilijk om aan 4000 calorieën te komen. Soms wordt er 250 gram droge volkorenpasta voorgeschreven, in combinatie met 200 gram groente en 100 gram vlees. Dat is in de praktijk een gigantisch bord met pasta, dat krijg ik echt niet weg. Ik probeer daarom de hele dag door te eten. Dat moet ook wel: ik roei zeven of acht keer per week.’

Is schoonmaken in huis een issue?
‘Het valt mee, maar natuurlijk zijn er wel irritaties. Met Sinterklaas kreeg ik een heel gedicht omdat ik wel eens shop van andermans planken. Ik houd van koken, als ik bij iemand kerrie zie staan, dan pak ik het gewoon. We gooien in huis ook best vaak met eten. We gooien over met eieren, wat leidt tot een eiergevecht of spruitjes tegen je hoofd. Maar uiteindelijk ruimen we het wel weer op.’

Halen jullie verder veel geintjes uit?
‘Mijn huisgenoten hebben een poster van Robin van Persie boven mijn bed gehangen. Als ik hem weghaalde hing er de volgende dag een nieuwe. Uiteindelijk heeft hij er drie maanden gehangen, want er was geen beginnen aan. Maar we gaan echt niet elkaars kamer in aluminiumfolie verpakken.’

Heeft je kamer ook nadelen?
‘Ik woon tegenover de Snooker op de Hogewoerd. Half zestienjarig Leiden komt daar heen. Als je met een slaapmasker, oordopjes en een kussen op je hoofd in bed ligt, kun de herrie nog horen.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

De angst voor de ander

Wat heeft de War On Terror te maken met een zestig jaar oud toneelstuk over heksen? De …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Loon stijgt drie procent

Medewerkers van universiteiten krijgen een structurele loonsverhoging van drie procent en …

English page

Just shoot

An array of tiny needles works better than one large syringe. PhD candidate Koen van der …