Column: Kerstoverpeinzingen

Door Tim Meijer

Kerst zou de gezelligste tijd van het jaar moeten zijn. Mijn favoriete films zijn op tv, de Coca-Colatruck rijdt ergens rond en mijn familie is tijdens het kerstdiner zowaar in staat om snapchat, candy crush of whatsapp langer dan een half uur te laten voor wat het is.
In werkelijkheid valt het ieder jaar weer tegen. Mijn vader kan het hele jaar door een prima kalkoen serveren, maar met kerst lukt dit hem op de een of andere manier nooit. De Coca-Colatruck rijdt ieder jaar opnieuw aan mijn straat voorbij en Home Alone heeft na vijftien keer zien zijn meeste glans verloren. En dan ben ik nog niet eens kind van gescheiden ouders. Om te voorkomen dat je dit jaar ook tot de ongelukkigen behoort die jaar op jaar het kerstfeest zien uitlopen in een compleet fiasco heb ik wat praktische tips.
1. Doe gewoon waar je zin in hebt. Het is belangrijk om te doen wat je leuk vindt en dit principe hoef je echt niet overboord te gooien omdat de verlosser toevallig zijn verjaardag viert. Als jij het leuk vindt om de hele kerst van onder een deken naar het laatste seizoen van House of Cards te kijken en daarbij alleen maar diepvriespizza’s naar binnen te schuiven, ga je gang. Je ouders zullen het uiteindelijk begrijpen en stiekem blij zijn dat ze dit jaar niet de hele tijd tegen dat chagrijnige hoofd van je aan te hoeven kijken tijdens het kerstdiner.
2. Begin vast met je kinderen, of wanneer je die niet hebt je kleine broertjes en zusjes of je neefjes en nichtjes te laten geloven in de Kerstman. Binnen een jaar of twee is het, zeker als hoogopgeleide en geëmancipeerde Nederlander, niet meer bon ton om Sinterklaas te vieren. Wees dit voor en voorkom dat je de kleintjes moet vertellen dat Sinterklaas een racistisch sprookje is. Bovendien is dit een goed excuus om allemaal cadeaus voor jezelf onder de boom te leggen die je op eerste kerstdag in het bijzijn van je hele familie kunt uitpakken.
3. Roep een kersttraditie in het leven waar jij en jij alleen baat bij hebt. Zo zou je ervoor kunnen kiezen dat het vanaf dit jaar een traditie tijdens het kerstdiner is dat iedereen onder zijn stoel door moet kruipen wanneer jij een slok van je wijn neemt. Dit houdt je familie in vorm en motiveert jou om flink door te drinken, wat de algehele kerstvreugde alleen maar ten goede komt.
4. Roep de hulp in van Robert ten Brink als je ouders of die van je vriend(in) gescheiden zijn. Het is nu eenmaal een gegeven dat ouders aandacht willen met kerst, net zoals het een feit is dat er maar twee kerstdagen bestaan. Tel daar kerstavond bij op en je hebt drie avonden waarop je een kerstdiner kunt houden. Bij twee keer twee gescheiden ouders heb je dus een probleem. Doe jezelf een lol en probeer niet het onmogelijke te doen, maar bel in dit geval gewoon Robert ten Brink. Geloof me, hij weet er raad mee.
Prettige feestdagen!

Deel dit bericht:

Voorpagina

De angst voor de ander

Wat heeft de War On Terror te maken met een zestig jaar oud toneelstuk over heksen? De …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Loon stijgt drie procent

Medewerkers van universiteiten krijgen een structurele loonsverhoging van drie procent en …

English page

Just shoot

An array of tiny needles works better than one large syringe. PhD candidate Koen van der …