Nieuws
Media Technology onder de maat
De master Media Technology, ondergebracht bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
woensdag 10 december 2014

Op een van de drie standaarden, de gerealiseerde eindkwalificaties, haalt de opleiding een onvoldoende.

Media Technology is een creatieve master, waarbij studenten niet alleen een scriptie schrijven, maar hun eindonderzoek ook kan leiden tot kunstinstallaties, ontwerpen of computerprogramma’s. Dat is de reden waarom de accreditatiecommissie moeite had met het beoordelen van het niveau: alleen de wetenschappelijke teksten gaven niet altijd genoeg inzicht in de rest van het project waarop de student was beoordeeld. Maar ook dan geldt nog dat het niveau van de zogeheten scientific papers onvoldoende was, aldus de NVAO.

De commissie deed drie aanbevelingen om de beoordeling van scripties te verbeteren. Allereerst zouden studenten het hele afstudeerproject moeten documenteren, aan de hand van richtlijnen die van te voren bekend dienen te zijn.

Bovendien moeten de scripties het wetenschappelijke karakter van het masterprogramma reflecteren, en dus beschikken over een duidelijke probleemdefinitie, een wetenschappelijke methode en op wetenschap gebaseerde conclusies. Tot slot moeten de studenten een dagboek bijhouden waarin ze hun voortgang documenteren. Deze wordt in de toekomst bij de scriptie gevoegd en maakt deel uit van de uiteindelijke beoordelingen.

Daarnaast deden de commissieleden nog drie algemene aanbevelingen. Er zou een externe expert bij de beoordeling moeten helpen. Studenten zouden eerder met hun afstudeerproject moeten beginnen, en de staf zou moeten worden uitgebreid.

De opleiding heeft inmiddels een herstelplan ingediend, en de opleiding krijgt twee jaar om het niveau te verbeteren.

De voor de opleiding verantwoordelijke bestuurders waren niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet de eerste keer dat een Leidse opleiding op de vingers getikt wordt. Twee weken geleden bleek de kwaliteit van de master African studies onvoldoende. PM