Wéér die Pieten

3 December 2014

Ondanks eerdere protesten werden er toch weer Pieten uitgedeeld bij de faculteit Geesteswetenschappen. Dit keer stonden ze op een doos speculaaspoppen.

De afgelopen twee jaar was er kritiek op het karikaturale pietje op de chocoladeletters voor geesteswetenschappenmedewerkers. Dit jaar deelde het bestuur speculaaspoppen uit. ‘Maar de kartonnen doos waarin de poppen verpakt zijn, is volledig versierd met karikaturale pietjes’, vertelt Karwan Fatah-Black, onderzoeker bij geschiedenis.

Twee jaar terug stuurde hij met een collega al een ingezonden brief naar Mare, over de ‘stereotype raskenmerken, zoals dikke lippen, oorringen en kroeshaar’ van de pietjes. Desondanks waren vorig jaar dezelfde letters besteld.

‘Niemand van ons wist daarvan’, reageerde Jolanda Riel, directeur bedrijfsvoering van het faculteitsbestuur, toen in Mare op de kritiek uit 2012. Uiteindelijk mochten medewerkers zelf kiezen of ze het geschenk ophaalden.

‘Het faculteitsbestuur belde en mailde mij toen om te zeggen dat het een vergissing was. De letters die niet opgehaald zijn, werden gedoneerd aan de voedselbank. Arme mensen kun je daar blijkbaar wel mee opzadelen’, zegt Fatah-Black. Dit jaar werd hij al per e-mail op de verpakking gewezen door een directeur van een geesteswetenschappeninstituut, dat de pop geweigerd heeft. Bij zijn eigen instituut geschiedenis zijn ze wel uitgedeeld. ‘Wel haastte het bestuur zich weer om mij te bellen, om te vertellen dat ze de speculaaspoppen vooraf echt alleen in het cellofaantje gezien hadden.’

Afgelopen maandag stond er een opiniestuk in de Volkskrant, van wetenschappers die vinden dat universiteiten zich te weinig uitspreken in de maatschappelijke ontwikkelingen rond Zwarte Piet. ‘Ik vind het een beetje gek dat de Universiteit Leiden blijkbaar wel voor aanpassing is, maar zich niet openlijk uitspreekt wanneer het misgaat. In zo’n situatie wordt alleen iemand die tegengas geeft snel gebeld om in stilte tevreden te stellen.’

MVW

Deel dit bericht: