Bèta's willen delen

3 December 2014

De faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen werkt aan een website waarmee ze haar onderzoeksfaciliteiten beschikbaar wil stellen. Niet alleen de eigen onderzoekers, maar ook wetenschappers van buitenaf mogen er dan gebruik van maken.

In navolging van Open Acces publicaties gaat de openbare onderzoeksapparatuur Open Access Research Infrastructure heten.

De blik van het project richt zich nu vooral op het LUMC, collega’s uit Delft en Rotterdam en de bedrijven van het BioSciencePark, maar in principe is iedereen welkom.

‘Het is het mooiste als er samenwerkingen met onze eigen onderzoekers uit voortkomen. Als dat er niet inzit, kan er contractonderzoek plaatsvinden’, verduidelijkt Marjoleine van Egeraat, valorisatiemedewerker van de bètafaculteit. Ze benadrukt dat dat contractonderzoek wel in te passen moet zijn in de agenda van de onderzoekers van de faculteit zelf.

Het Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (NeCEN) is een nationaal onderzoekscentrum met krachtige microscopen en staat in Leiden.

Het bezoekadres zit in het Gorleaus, maar het was van meet af aan toegankelijk voor alle onderzoeksinstituten en bedrijven. In navolging daarvan besloot de bètafaculteit ook haar andere voorzieningen openbaarder te maken. Wel houden instituten het recht om vreemde vingers uit de buurt van echt bijzondere – al dan niet zelfgebouwde – apparatuur te houden. ‘In principe wordt alle apparatuur openbaar, maar de schifting ligt bij de instituten’, aldus Van Egeraat.

De faculteit hoopt haar portal met daarop de beschikbare apparatuur en voorwaarden ergens in 2015 te lanceren.

BB

Deel dit bericht: