Nieuws
Leenstelsel naar de senaat
Minister Bussemaker van Onderwijs heeft het wetsvoorstel voor het leenstelsel naar de Eerste Kamer gestuurd.
woensdag 19 november 2014

Vorige week stemde een meerderheid in Tweede Kamer al in met het studievoorschot. De minister verzoekt de senatoren het wetsvoorstel ‘prioriteit te geven in de behandeling’. Bussemaker wil in september 2015 van start met het stelsel en wil scholieren en studenten op tijd kunnen informeren.

De werkelijke reden voor de grote haast is echter dat de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen, op 18 maart. De Statenleden kiezen de Eerste Kamer, en de kans is best groot dat de huidige meerderheid in de senaat daardoor verdwijnt.

De Kamerleden behandelen het wetsvoorstel waarschijnlijk in januari. Eerst dienen zij in december schriftelijke vragen in bij de minister.

De Eerste Kamer kijkt vooral naar de praktische uitvoerbaarheid van wetten, en juist op dat punt is er het nodige aan te merken op het leenstelsel. De Dienst Uitvoering Onderwijs liet al weten dat zij niet alle veranderingen die het leenstelsel met zich brengt op tijd door kan voeren. Ook heeft de Raad van State kritiek op de uitvoerbaarheid van het stelsel. VB