?Het is nu net een loterij?

5 November 2014

Rechtenstudenten hebben kritiek op de inschrijfprocedure van bachelorscripties. Ze willen meer vrijheid om een onderwerp te kunnen kiezen. Dat bleek vorige week tijdens de vergadering van de faculteitsraad.

‘Ik heb van een aantal studenten gehoord dat de inschrijving voor bachelorscripties erg chaotisch verloopt’, zei Koen Hamelink van studentenpartij LVS. ‘Er is één moment waarop iedereen zich moet inschrijven. Al die studenten zitten dan tegelijkertijd achter hun computer te wachten. En als de klok slaat, klikken ze op het onderwerp dat zij interessant vinden en echt willen hebben.’
‘Helaas vinden studenten maar een paar onderwerpen leuk. Je doet met een grote groep mee aan een soort loterij. En je moet op dat moment maar net de tijd hebben om in te loggen. Ik verwacht dat studenten en hoger cijfer halen als ze over een onderwerp kunnen schrijven dat ze echt interesseert. Daar stoppen ze dan meer tijd en energie in. Kan dit niet anders?’
‘Ik heb geen alternatief voor de inschrijfprocedure’, zei Pauline Schuyt van het rechtenbestuur. ‘Dus als de raad die kan bedenken, dan horen wij dat graag. We hebben ruim zeshonderd bachelorstudenten die een scriptie schrijven en maar een beperkt aantal docenten. Je krijgt hele scheve verhoudingen in werklast als studenten alleen maar “leuke” onderwerpen kiezen. Of voor docenten gaan die er om bekend staan dat zij hoge cijfers geven. Dit is een pragmatische oplossing.’
Een ander punt is dat de bachelorscriptie ‘een schrijfoefening’ is. ‘Je moet als jurist over elk onderwerp een goed stuk kunnen schrijven. Dat is ook een belangrijke reden om het zo aan te pakken. Als advocaat houd je je ook niet altijd bezig met zaken die interessant zijn.’
‘Mogen studenten niet zelf een onderwerp aandragen?’ Vroeg Julian Kramer van studentenpartij SGL.
Schuyt: ‘Nee, dat kan niet. Wel is het zo dat binnen een onderwerp studenten redelijk veel vrijheid krijgen. Je kunt er een eigen draai aan geven.’
Het bestuur hoort graag van de raad op welke wijze de procedure eventueel aangepast kan worden. De studenten in de raad komen met een lijst met suggesties. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

5 November 2014