Geen Commentaar: Knaken voor QBus

Door Marleen van Wesel

EXCLUSIEF IN LEIDEN: JACK WHITE… Of eigenlijk: een piepjong bluesbandje van Whites label.
BETH HART! Of nou ja: een obscuur zangeresje met haast net zo’n rauwe stem.
De aankondigingen van Muziekhuis/QBus ronkten altijd nét iets harder dan de programmering zelf. Binnenkort kan er zelfs niet meer gedroomd worden van een intiem optreden van Jack White op het kleine poppodium aan de Uiterstegracht. De huurachterstand is opgelopen tot 90.000 euro.
Aan de vooravond van de opening van LVC-opvolger Gebr. De Nobel lijkt het niet onoverkomelijk wanneer het doek valt voor een zaaltje met vooral bluesavonden voor je tantes. Stomende beuknachten voor ons, neefjes en nichtjes, zaten er toch al niet in vanwege geluidsrestricties en beperkte openingsuren, tegen overlast voor de buren. Tel die gigantische schuld daarbij op, en een sluiting is niet onbegrijpelijk. Wél doodzonde.
In het spiksplinternieuwe poppodium Gebr. De Nobel zullen op 4 december de eerste druppels drank en zweet op de smetteloze vloer spatten. Voorlopig zal het er nog naar verf ruiken, in plaats van verschaald bier. Het is heus geweldig dat Leiden weer concerten kan boeken waarvoor je maanden tevoren als een bezetene moet F5’en. Maar naast een glamoureus, flitsend en immer uitverkocht poppodium, hoort een beetje stad ook een donker hol te hebben.
Iets tússen die fabuleuze poptempel en de cafés waar toegewijde muzikanten in een hoekje goddank ook nog steeds alles geven, terwijl het publiek er eigenlijk even langs wil voor een nieuw biertje.
Na de ondergang van het LVC waren er gelukkig nog SUB071, het toevluchtsoord voor de betere takkeherrie, en QBus, waar het soms juist muisstil was, op enkele betoverende gitaarklanken na. De singer-songwriterzusjes van Clean Pete stonden er afgelopen jaar, gitaarwonder Dyzack en de Britse zanger Cosmo Jarvis, die prachtige nutteloze protestliederen zong voor de rechten van Gay Pirates. Kortom: net iets unieker dan de rest. Prima geluid, dat ook nog.
Het Muziekhuis, onder hetzelfde dak, is bovendien een broedplaats voor Leids talent, met oefenruimtes en de popafdeling van de Leidse muziekschool. Vanuit QBus vlogen rijzende sterren uit, zoals bluegrassband The Cannonbal Johnsons, en Leidse grootheden als Kraak&Smaak kwamen nog eens terug.
Met SUB071 zal het gedaan zijn zodra Multiplex tegen de grond gaat (zie pagina 4). Muziekhuis/QBus heeft van de cultuurwethouder nog enkele weken gekregen om die 90.000 euro bij elkaar te harken.
Freek Vonk verzamelde intussen het vijfvoudige met zijn ‘Tientje voor T.rex’-actie en de gemeente mag dat bedrag van de directeur van Naturalis verdubbelen. Het Leidse boegbeeld voor populaire wetenschap stak in het bijbehorende reclamespotje z’n duimen op: ‘Helemaal te gek!’ De benodigde vijf miljoen zijn in zicht, om een miljoenen jaren geleden uitgestorven gevaarte uit Montana hierheen te halen.
Maar Leiden heeft óók een boegbeeld voor muziek. Armin van Buuren, red ons! Steek je duimen op, peuter tientjes los: 90.000 euro om een knus, duister hol wat hier al is, alive and kicking te houden, dát zou pas te gek zijn.
Dinsdagavond treden The Dough Rollers op. HARRISON FORD! Of nou ja: de band van z’n zoon. Kom ook en doneer een tientje aan de bar.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Kotstudenten

België is het beloofde land voor Nederlandse studenten die zijn uitgeloot of geld …

Achtergrond

Een zoo met mensen

Antropoloog Peter Pels ziet overeenkomsten met oude etnografische tentoonstellingen van …

Wetenschap

Denk niet aan jeuk

Jeuk is verschrikkelijk gevoelig voor suggestie, stelde gezondheidspsychologe Andrea …

Studentenleven

Rubrieken

Brandalarmfunctie

Politicologe Josje den Ridder promoveert volgende week in Leiden op een onderzoek naar …

English page

The Elves are among us

Is it just a very long fairy tale or is there more to The Lord of the Rings ? A Leiden …