Frutti di Mare: Gewoon alles erin gooien

Foto: Taco van der Eb

Door Petra Meijer

‘Wil je een gefrituurd worteltje?’ vraagt Maxime van Doorn (20, psychologie), terwijl ze met een schaal vol dubieus uitziende hapjes rondgaat. ‘Ieuw, de champignons waren goddelijk, maar deze vind ik echt niet lekker’, zegt Phebe van Langevelde (19). Als een kwartier later iedereen aanvalt op de gefrituurde knakworstjes staat de bak met worteltjes nog zo goed als onaangeroerd op tafel.
De ouders van Cees Faes (20, academische Pabo) moeten de droom van elke student zijn. Ze zijn een avondje uit eten gegaan zodat hij met zijn SSR-dispuut 9x7 in hun huis een ‘dubieuze friteuse’ kan organiseren. ‘Er zijn 37 mensen, die kan je in een kleine studentenkamer niet kwijt’, legt hij uit. Als je de trap oploopt, komt de frituurwalm je al tegemoet. ‘We moeten straks wel even goed luchten.’
In de keuken roert Jolande Disser (20, biomedische wetenschappen) in een grote kom vol bierbeslag. ‘Het zijn vijfentwintig eieren, negen flesjes bier, drie kilo meel en wat zout.’ De rest van de keuken staat vol schalen met bloemkool, broccoli, worteltjes, paprika, uienringen en blikken met knakworstjes. Voor de avonturiers zijn er ook kokosbiscuits, Marsen en ijs gehaald. ‘Eerst wilden we het een beetje gezond houden. Maar frituren is toch ongezond, dus toen dachten we: “Laten we dan maar alles erin gooien.”’ Van Doorn kijkt bezorgd. ‘We hebben de frituurpannen geleend, dus ik weet nog niet of we gaan riskeren dat ze kapot gaan of extreem vies worden.’
Dat is jammer, want ideeën voor een nóg dubieuzere friteuse zijn er genoeg. ‘Een broodje shoarma in het deeg dopen en dan in de frituur’, oppert Corjan Meijerink (17, natuur- en sterrenkunde). Thijs de Buck (18, natuurkunde) stemt voor pepernoten en Oreo-koekjes. Anderen hebben het over rauwe pasta, tumtummetjes, spekjes en zelfs over een knikker.
Op het kleine balkon wordt druk gefrituurd, terwijl binnen de favoriet wordt bepaald: gefrituurde courgette met honing. Tussendoor zijn er ook gewone bitterballen. En als er een kaassoufflé in het deeg valt is een nieuw concept geboren.
Terwijl het merendeel van de aanwezigen lid is van het dispuut, zijn er ook dertien eerstejaars die kennis komen maken. De 9x7-leden beschrijven het dispuut als druk, aanwezig, gek op feestjes en verkleedpartijen en even divers als SSR. ‘En we organiseren dubieuze activiteiten.’ Isabelle van der Velpen (21, geneeskunde): ‘Zoals flansen: iedereen neemt een ingrediënt mee, daarmee bereiden we een maaltijd. Zo ontdekten we dat poedersuiker over pasta superlekker is.’
Het dispuut bezoekt elk jaar de intocht van Sinterklaas, ging vroeger in galakleding uit eten in de McDonald’s, en hield een dobbelborrel. ‘Als je drie gooit, neem je de trein op spoor drie. Zo zijn we in een café in Duivendrecht beland, met vier oude opaatjes.’
Mariëlle Kant (21, criminologie): ‘Vrijdag gaan we mensen verwelkomen op Schiphol. Compleet met toeters, ballonnen, slingers en een spandoek met “Welkom thuis”.’ Van der Velpen: ‘De meeste mensen vinden het leuk, maar vorig jaar werden we weggestuurd door de marechaussee. Dit jaar hebben we toestemming gevraagd.’
Tegen de tijd dat de eerste koekjes de frituur in gaan zit iedereen al aardig vol. Aan de overkant van de straat zit een snackbar. ‘Omdat smaken verschillen’, staat er op de luifel. Binnen is het uitgestorven.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Kotstudenten

België is het beloofde land voor Nederlandse studenten die zijn uitgeloot of geld …

Achtergrond

Een zoo met mensen

Antropoloog Peter Pels ziet overeenkomsten met oude etnografische tentoonstellingen van …

Wetenschap

Denk niet aan jeuk

Jeuk is verschrikkelijk gevoelig voor suggestie, stelde gezondheidspsychologe Andrea …

Studentenleven

Rubrieken

Brandalarmfunctie

Politicologe Josje den Ridder promoveert volgende week in Leiden op een onderzoek naar …

English page

The Elves are among us

Is it just a very long fairy tale or is there more to The Lord of the Rings ? A Leiden …