Fysicus wil muurformules

15 Oktober 2014

Blinde muren in Leiden worden opgesierd met gedichten in alle talen. Maar waarom niet met wetenschappelijke formules?

De in Leiden wonende deeltjesfysicus Ivo van Vulpen lanceerde het idee dinsdag, bij een Studium Generale over Nobelprijswinnaars. ‘Er is maar weinig eerbetoon voor onze helden uit de wetenschap, terwijl er in Leiden wel veel wis- en natuurkundegeschiedenis is’, aldus Van Vulpen
‘De gedichten op de Leidse muren zijn fantastisch. Ze zijn er ook in het Hebreeuws en Japans; dan kan er ook best een mooie natuurkundige formule staan. Daar kan je ook uren diep over praten, per slot van rekening.’

Van Vulpens eerste stap is om samen met de Leidse natuurkundige Sense Jan van der Molen na te gaan denken over welke formules, en over op welke plek die dan precies zouden moeten komen.

‘Iets wat met Leiden te maken heeft, ligt het meeste voor de hand. De contractieformules van Hendrik Antoon Lorentz, of de toestandsvergelijking van Van der Waals, bijvoorbeeld. Als dat dan op plekken kan die iets met die mensen te maken hebben, is het helemaal mooi.

‘Verder heb ik eigenlijk geen idee hoe je zoiets voor elkaar moet krijgen. Ik krijg enthousiaste reacties. Afgelopen dinsdag waren er in elk geval al mensen die me in contact konden brengen met de commissie die over de Leidse muurgedichten gaat. Eens zien hoe ver we kunnen komen.’

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

15 Oktober 2014