Frutti di Mare: Met gemak uit de kast

Foto: Taco van der Eb

Door Masha Rademakers

Patrick Mesman (29) is het vrolijke middelpunt van de zaterdagmarkt. Terwijl de stad gebukt gaat onder een druilerige miezerregen, staat hij vol enthousiasme de nationale Coming Out Dag te promoten. De boodschap is: push mensen niet ‘uit die kast’, maar laat hen voorzichtig die stap nemen.
‘De Coming Out Dag is niet per se een dag dat iedereen massaal uit de kast moet. Er moet eerst een omgeving gecreëerd worden waarin zij dat zonder zich te schamen kunnen doen. Geef hen de ruimte en gebruik het woord homo niet meer als scheldwoord’, aldus Mesman.
Als voorzitter van COC Leiden is hij betrokken bij veel van dit soort ‘zichtbaarheidsacties’, zoals hij het zelf noemt. ‘Gisteren hebben we door heel Leiden regenboogvlaggen opgehangen, ook bij studentenverenigingen. We geven ook voorlichting op scholen en zijn actief op de Gay Pride.’ De vereniging biedt een ontmoetingsplek voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (samen: ‘LHBT’ers’), en gebruikt café De Kroon als stamkroeg.
De Kroon is ook de plek waar Kevin van der Kraan (25, lerarenopleiding economie), toen nog in de kast, door zijn collega’s mee naartoe werd genomen. Zijn collega’s hadden hem al door. ‘Ik ben toen eerst bij hen uit de kast gekomen, maar durfde het nog niet tegen mijn ouders te zeggen. Mijn vrienden pushten me om ook dat te doen. Mijn vader en moeder reageerden vol verbazing. Ik had ook een tijdje een vriendin gehad, dus het was niet vreemd dat ze ervan opkeken. Maar zelf wist ik het allang.’
Samen met de studenten Wessel de Haas (18, psychologie) en Rik van der Pluijm (18, bestuurskunde) deelt hij flyers uit op de markt. De Leidse marktbezoekers zijn het niet allemaal eens met de boodschap die ze uitdragen. Eén meisje steekt haar mening niet onder stoelen of banken. ‘Ik haat homo’s’, zegt ze venijnig midden in het gezicht van De Haas als hij haar een flyer aanbiedt. De jongens kijken er niet meer van op. Van der Kraan: ‘Zo’n meisje is nou precies de reden waarom wij hier staan.’
Nederland kan nog wel wat tolerantie gebruiken, zegt De Haas. Homofoob geweld komt helaas steeds vaker voor. Op middelbare scholen en op de werkvloer is het nog steeds niet volledig geaccepteerd om je homo- of biseksualiteit uit te dragen. ‘Ik wilde mezelf zijn. De eerste dag op de universiteit vertelde ik daarom gelijk dat ik homo ben.’
Hun eigen coming out was vrij gemakkelijk, zeggen de jongens. De Haas: ‘Ik vertelde het ‘s ochtends vroeg bij het ontbijt en ging toen snel naar mijn werk. Het was voor mij even nodig om daarna alleen te zijn. Toen ik thuiskwam, waren mijn ouders heel begripvol en hadden ze het geaccepteerd.’ Van der Pluijm lacht: ‘Bij mij was het net zo saai. Ik vertelde het, maar iedereen wist het al. Dus dat was makkelijk. Zo’n coming out gun je iedereen.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Wij zijn allemaal elfen

Is het een heel erg lang sprookje, of zit er meer in The Lord of the Rings ? Een Leidse …

Achtergrond

Wetenschap

Onder water slingeren

In een onderzeeër legde Felix Vening Meinesz in acht maanden tijd ruim 20.000 …

Studentenleven

Rubrieken

Eenzame baasjes

Burgemeesters krijgen steeds meer bevoegdheden om veiligheids­problemen aan te …

English page

Art illuminates Law

Legal scientists in Leiden have compiled an anthology of films and books, as they claim …