Constitutieborrel loopt uit de hand

Vernielingen op terrein watersportverenigingen
Sebastiaan van Loosbroek
15 Oktober 2014

Vier studenten hebben vrijdagnacht vernielingen aangericht op en naast het terrein van de vier studentenwatersportverenigingen op de Zijlstroom in Leiderdorp. Het gebeurde na afloop van de constitutieborrel van roeivereniging Asopos.

Asopos-voorzitter Jorran Klaassens: ‘We hadden besturen uit heel het land en van de Leidse watersportverenigingen uitgenodigd. De avond verliep in eerste instantie perfect. De orde in de sociëteit werd gehandhaafd door het sociëteitsbestuur en de ordecommissie. Op een gegeven moment gingen een paar besturen naar huis. In de buurt van ons pand heeft een aantal studenten toen flink huisgehouden.’

Hij wijst er nadrukkelijk op dat de vernielingen niet door Leidse studenten zijn aangericht maar door studenten van de Haagse roeivereniging Pelargos en de Eindhovense roeivereniging Thêta. Of ze onder zware invloed van alcohol waren weet hij niet, maar ‘er moeten ook nuchtere studenten bij zijn geweest, want ze waren met de auto’.

Een bewoonster die in de aangrenzende woontoren woont, vertelt dat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half twee wakker werd door ‘een hoop lawaai en geschreeuw’. De man van de bewoonster vertelt dat er twee bomen zijn gesloopt en versleept, palen uit de grond zijn getrokken, een hekje uit de grond is gehaald en speelgoed van omwonenden een paar honderd meter is versleept. Op het terrein van kanovereniging Levitas is een verticaal in de grond geplante kano vernield.

Het bestuur van Levitas reageerde verbaasd op de vernieling van de kano. ‘Maar het is niet de eerste keer dat er geprobeerd is hem mee te nemen’, aldus voorzitter Anneclaire Hagenaar. Uit voorzorg hadden ze de punt van de kano nog gevuld met beton. ‘Er is flink wat geweld gebruikt, want alles wat boven de grond uitstak is vernield en verdwenen.’ De overige studentenwatersportverenigingen op het terrein, duikvereniging LSD en zeilvereniging De Blauwe Schuit, hebben geen schade ondervonden.

Of alle vernielingen waar de bewoner van de woontoren op wijst door de studenten zijn aangericht, is niet duidelijk. Politiewoordvoerder Joeri Voogt: ‘Ze hebben in ieder geval een boom, een hek en een verkeersbord vernield.’ Nadat een omwonende de politie alarmeerde, heeft die vier studenten aangehouden: twee 20-jarige Hagenaars en twee mannen uit Eindhoven van 22 en 24 jaar. ‘Ze hebben een nacht in de cel gezeten en een boete gekregen’, aldus Voogt.

De voorzitter van de Haagse studentenroeivereniging Pelargos, Ko Voskuilen, wil niets kwijt over het incident. Gijs Nelissen, voorzitter van roeivereniging Thêta uit Eindhoven, beaamt dat hij bij de borrel was, maar zegt niet bij de vernielingen betrokken te zijn geweest.

Asopos had voor de borrel alleen verenigingsbesturen uitgenodigd, maar Klaassens kan niet uitsluiten dat er ook leden zijn meegekomen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

15 Oktober 2014