Nieuws
'Flexwerken geen probleem'
De kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek lijdt niet onder de competitie tussen wetenschappers om onderzoeksmiddelen. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker in antwoord op Kamervragen.
woensdag 8 oktober 2014

De vakorganisatie van academisch personeel VAWO noemde in de Volkskrant de toename van het aantal wetenschappers met een tijdelijk contract ‘een zorgelijke ontwikkeling’. Vanwege het gebrek aan continuïteit zou de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek teruglopen. De VAWO vindt dat de toename van het aantal academische flexwerkers te wijten is aan de manier waarop wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd. Geconfronteerd met bezuinigingen, geven universiteiten de onderzoekers slechts contracten voor de looptijd van de tijdelijke projecten.

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is de toename van het aantal tijdelijke contracten helemaal geen probleem. Toch werden er naar aanleiding van het artikel Kamervragen gesteld.

Ook onderwijsminister Jet Bussemaker vindt niet dat de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek zou lijden onder de competitie tussen wetenschappers om onderzoeksmiddelen. Zij stelt dat de onderzoeksmiddelen door de competitie juist bij de beste onderzoekers, de beste vakgroepen en de beste onderzoeksfaciliteiten terechtkomen. Ze onderschrijft wel dat voor goed onderwijs en onderzoek continuïteit nodig is, maar benadrukt dat de instellingen daar zelf verantwoordelijk voor zijn. In haar reactie zegt de minister ook nog dat het kabinet er wel naar streeft om het aantal flexwerkers terug te dringen. De Wet werk en zekerheid beperkt de periode en omstandigheden waarbinnen de tijdelijke contracten kunnen worden afgesloten.

PM