Waar kan ik heen...? Belgi

1 Oktober 2014

Steeds meer Nederlandse studenten kiezen ervoor om hun studie in België te volgen.

Dit jaar groeit het aantal Nederlanders dat aan de Universiteit Antwerpen studeert van 1660 in 2013 naar 1799 in 2014, zo blijkt uit cijfers van deze universiteit. Maar ook aan universiteiten in andere steden zoals Gent is al jarenlang een toename te zien.
In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal Nederlanders aan Belgische universiteiten met 25 procent, zo becijferde de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs (Nuffic) al dit voorjaar.
De groei is onder meer te verklaren door de stijgende studiekosten in Nederland. Het verschil in met Vlaanderen wordt steeds groter.
Afgelopen studiejaar lag het collegegeld daar vlak boven de 600 euro, nog geen derde van de ruim 1900 euro die studenten in Nederland betalen.
Verder is het ook mogelijk om in België voor het lage collegegeld een tweede master te volgen. Dat kost in Nederland vaak tussen de zeven- tot tienduizend euro.
Een ander belangrijk punt voor aankomende studenten: België kent een open onderwijssysteem. Dat betekent dat je ongeacht je vooropleiding voor alle opleidingen kunt kiezen. Voor populaire studies, waaronder veel kunstopleidingen en geneeskunde, geldt een toelatingsexamen.
Voor veel Nederlanders redenen om voor de duur van de studie te emigreren, zeker toen de numerus fixus nog bestond. Het collegegeld in Vlaanderen gaat door bezuinigingen echter omhoog. Volgens Bram Roelant, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten komt het bedrag tussen de 900 en 1000 euro te liggen. Een forse stijging van zo’n 50 procent, maar nog altijd maar de helft van de kosten hier.
De VVS zit met de stijging in haar maag. ‘Het is onacceptabel dat er studenten in België zijn die door de verhoging wellicht niet meer kunnen studeren. Of iemand een studie kan volgen, hoort af te hangen van intellectuele capaciteiten en niet van financiële middelen.’
Wat vindt hij van Nederlanders die naar België komen vanwege de lage kosten?
‘Ons officiële standpunt is dat iedereen in België de mogelijkheid moet hebben om te kunnen studeren, ongeacht afkomst of nationaliteit. Maar het is vooral schandalig dat studenten naar België moeten uitwijken omdat studeren in Nederland zoveel kost.’ GK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2014