Ministerie: tentamenboete mag niet

Maar geen sancties tegen Leidse rechtenfaculteit

1 Oktober 2014

Rechtenstudenten die zich te laat inschrijven voor tentamens gaan in november 25 euro inschrijfkosten betalen. Dat mag niet, maar het ministerie van Onderwijs onderneemt geen actie tegen de faculteit.

‘We grijpen niet in’, zegt Michiel Hendrikx, voorlichter van het ministerie. ‘Maar het mag officieel echt niet wat Leiden doet. Het staat in de Wet op het hoger onderwijs dat er geen extra kosten mogen worden opgelegd voor het volgen van een tentamen. We gedogen deze regeling dan ook niet (zoals Pauline Schuyt van het rechtenbestuur vorige week in Mare zei, red.). Maar dat betekent niet dat we de faculteit gaan tegenhouden. De student kan wel tegen de kosten in beroep gaan.’
De faculteit voert de boete opnieuw in omdat het aantal studenten dat zich laat inschrijft toeneemt en dat breng extra kosten met zich mee. Verder wil het rechtenbestuur graag dat studenten een plek in de tentamenzaal garanderen, ook op de dag van het tentamen zelf.
Het ministerie is best gevoelig voor deze argumenten, zegt Hendrikx. ‘We willen ook weer niet te streng zijn. Als het niet toestaan van inschrijfkosten tot gevolg heeft dat een deel van de studenten geen tentamen kan doen, dan is dat ook een probleem. We willen niet dat studenten studievertraging oplopen. Daarnaast is het zo dat het bedrag al een stuk lager is dan het eerst was.’
Op dit moment is er volgens Hendrikx overleg tussen de hbo-raad, universiteitenvereniging VSNU en studentenorganisaties over de inschrijf- en andere extra kosten. ‘We verwachten dat er uit dat overleg een voorstel komt. Dat gaat de minister bestuderen. Het kan best zijn dat een bepaald inschrijfbedrag de oplossing is. We wachten het voorstel af. Vervolgens komt zij nog in oktober met een Kamerbrief over dit onderwerp.’
‘Dit is duidelijk niet de bedoeling’, zegt Tom Hoven, voorzitter van studentenvakbond LSVb. ‘Ik vind het ook geen fraai uithangbord voor de Leidse rechtenopleiding dat zij zich niet aan de wet houdt.’
Het toestaan van de tentamenboete opent de deur voor allerlei extra kosten voor studenten, vindt Hoven. ‘Het is niet de bedoeling dat studenten bovenop hun collegegeld bijvoorbeeld 200 euro extra studiekosten voor allerlei zaken moeten gaan betalen.’ Hoven begrijpt dat rechtenfaculteit ervoor wil zorgen dat een student altijd het tentamen kan maken. ‘Dat is een nobel streven, maar dat moet toch anders kunnen dan door te dreigen met een geldstraf.’
‘We vinden dat er geen extra kosten gerekend mogen worden naast het collegegeld’, zegt Falco Carelsz, de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘We zijn hierover in gesprek met de onderwijsinstellingen en het ministerie. Het is niet wenselijk om kosten te verbinden aan een late inschrijving en we zien graag een praktische oplossing hiervoor, bijvoorbeeld het koppelen van de inschrijving voor een vak aan de inschrijving voor het tentamen van dat vak. De Universiteit Leiden loopt nu vooruit op dit overleg door kosten in rekening te brengen en dat is niet de bedoeling.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Oktober 2014