Kamervragen: 'Weg met dat meidengedoe'

Paul van Zanten (20, geneeskunde)

Taco van der Eb

Huis: Huize de Kip, Zijlstroom 129
Bewoners: 3
Grootte: 18m2
Kost: 280 euro excl.

Waar komt de naam ‘Huize de Kip’ vandaan?
‘We aten vroeger altijd wraps met kip. Dat is een beetje ontspoord, dus nu roepen we altijd heel hard “Kiiiiiieep” naar elkaar. We hebben ook foto’s op canvas van onszelf met een kip van de kinderboerderij. En de WhatsApp-groep waar ook onze vriendinnen aan toegevoegd zijn heet: huize de Kip & Chicks.’

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?
‘We wonen hier nu met drie gasten, maar dit was eerst een meisjeshuis. Ik ging hospiteren met bijna alleen maar meiden en dacht dat ik geen kans zou maken. Toch werd ik gekozen. Ze dachten dat ik een rustige jongen was.
‘Een van de meiden ging samenwonen, de ander is min of meer gevlucht. In ons tweede jaar kwamen we vaak laat thuis, we schreeuwden veel en deden de afwas niet. Zij ging elke dag om half tien naar bed omdat ze vroeg op moest. Het was geen goede mix.’

Aan het huis is niet te zien dat er meiden hebben gewoond.
‘Nu niet meer, nee. Alleen in de badkamer hebben we nog wat meidengedoe: een roze douchegordijn met bubbeltjes en een toiletbril met bloemetjes. De muren van mijn kamer waren eerst lila, die heb ik meteen wit gemaakt.
‘In de kamer van huisgenoot Hidde stond er een of andere spreuk op de muur: ‘Wish it, dream it, do it’, dat soort onzin. Dat hebben we ook meteen overheen geverfd.
‘Toch doet de naam ‘Huize de Kip’ aan Minervahuis ‘het Kippenhok’ denken. Daarom hebben we in de gang een hele stoere Mexicaanse kip in een worstelpak geschilderd, met de tekst “Yo voy a kakar en tu cama”. Dat is Spaans voor “Ik poep in je bed.”’

Hebben jullie bepaalde huistradities?
‘Niet echt, behalve misschien dat we heel veel eten. We hebben allemaal op wedstrijdniveau geroeid in de zware klasse. Dan eet je op een dag drie keer zoveel als normaal. We aten heel veel broden, frituur, Split-ijsjes en blikken knakworst. Per jaar gaan er ongeveer zes tostiapparaten doorheen, omdat ze zoveel gebruikt worden. Vorige zomer stopten we met trainen, maar bleven hetzelfde eten. Toen waren we al snel het zwaarste huis van de vereniging. Hidde weegt het meest, dus hij krijgt de schuld als er iets stukgaat in huis.’

Wat vind je het fijnste aan je kamer?
‘Het uitzicht op de boterhuispolder. En ik woon tegenover mijn roeivereniging Asopos. Vanuit mijn raam kan ik kijken hoe de eerstejaars omslaan.’

Hoe gaat het met opruimen?
‘Daar hebben we rock-paper-scissors voor. Zo bepalen we wie de boodschappen moet doen, kookt of het ranzige doucheputje schoonmaakt. Je zou misschien denken: drie van die grote gasten in één huis, dat moet wel een teringzooi worden. Maar het valt eigenlijk wel mee.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Het gaat best goed

Psychologiestudent Pieter Krol is de nieuwe voorzitter van de universiteitsraad. …

Wetenschap

De robots komen eraan

Wetenschappers uit Leiden, Delft en Rotterdam komen vandaag samen op de U-meet 2014 …

Rubrieken

527: Naaktlopers

Maurice Baltissen reisde met broer Laurence van Portugal naar China. Ze vertrokken naakt. …

English page