Column: Deurrrwie oktoberrrw

Vandaag exact een jaar geleden liep ik om half negen ’s avonds na college het Lipsius uit. Waar het college over ging weet ik niet meer precies, maar ik weet nog wel dat het erg ingewikkeld was, zodat ik mij diep in gedachten verzonken richting het station begaf.

Daarom schrok ik nogal toen halverwege bleek dat ik mij plotseling midden in een apocalyptisch zuipfestijn bevond.
Waar er die ochtend nog niets aan de hand was geweest, stond de straat naar het station nu vol met kermiskramen, tapwagens en podia, waarop coverbands het oeuvre van de Beatles en Guus Meeuwis ten gehore brachten. Op het grootste podium stond een man met een pruik, een opplaksnor en een zonnebril te zingen over kamelentenen. En om me heen liepen mensen die eruit zagen alsof ze waren weggelopen uit Oh Oh Cherso. Ze waren dronken en keken me agressief aan.
Een paar dagen later hoorde ik hoe twee jongens voor me in de collegebanken hun weekend bespraken. De ene was naar het Leidens ontzet geweest en had het zo te zien naar zijn zin gehad. De ander, zei dat hij de stad was ontvlucht, naar zijn ouders, omdat drie oktober ‘toch meer iets voor proleten was’. Ziehier het belang van een gedegen voorbereiding op het Leidens ontzet. Gelukkig kan ik u daarbij helpen, met enkele nuttige tips.
Tip 1: Drink veel bier. Zoals wintersport niet leuk is zonder sneeuw of een tosti niet te eten is zonder ketchup, is Leidens ontzet niet te doen zonder bier. Bier heft cultuurverschillen op, verbroedert en maakt de muziek en de mensenmassa’s dragelijk. Voor de juiste hoeveelheid bier, stel u dan voor wat u tijdens een week oktoberfest zou drinken en probeer deze hoeveelheid in anderhalve dag te consumeren.
Tip 2: Val anderen er niet mee lastig dat u weet dat het onzin is om hutspot te eten tijdens Leidens ontzet, omdat de aardappel in 1574 in Nederland nog helemaal niet bekend was. Dit gegeven is leuk voor in een historische lezing, of in een college over het ontstaan van tradities in Nederland, niet op drie oktober.
Tip 3: leer het oeuvre van Barry Badpak uit uw hoofd. Barry werd in 2011 in een klap wereldberoemd in Leiden met de hit Kamelenteen (waar ga je heen?) en bestaat eigenlijk uit drie Barrys. Ook Barry fungeert als sociaal smeermiddel. Door met hem mee te zingen laat u zien dat u ‘lekker gek’ durft te doen en dat u ‘terrringgezellig’ bent.
Tip 4: neem kauwgom mee, tegen de haringwalm.
Veel plezierrr juh!

Tim Meijer

P.S. Mijd cafe’s waar het personeel rondloopt in T-shirts met ‘Free oktober’. Deze inhalige geldwolven klagen over de extra voorzieningen die ze moeten regelen en de kosten van de schoonmaak van de stad na afloop van het feest waarbij ze een flink deel van hun jaaromzet binnen harken. Ze dreigen volgend jaar niet meer mee te doen. Zij verdienen uw stufi niet.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Het gaat best goed

Psychologiestudent Pieter Krol is de nieuwe voorzitter van de universiteitsraad. …

Wetenschap

De robots komen eraan

Wetenschappers uit Leiden, Delft en Rotterdam komen vandaag samen op de U-meet 2014 …

Rubrieken

527: Naaktlopers

Maurice Baltissen reisde met broer Laurence van Portugal naar China. Ze vertrokken naakt. …

English page