Goede ranking in Elsevier

24 September 2014

De Universiteit Leiden is volgens studenten de een na beste van de zes brede universiteiten van
Nederland.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier. De Radboud Universiteit Nijmegen werd door studenten aangewezen als de beste brede universiteit.
Omdat de verschillende universiteiten moeilijk te vergelijken zijn, werden de onderwijsinstellingen in drie categorieën beoordeeld. In de categorie ‘Technische universiteiten’ was Eindhoven de beste, en onder de ‘Specialistische universiteiten’ kwam Tilburg als winnaar naar voren. De ranking is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin bijna alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun opleiding te beoordelen.
Ook de hoogleraren en universitair hoofddocenten van gaven hun mening, wat resulteerde in de faculty ranking. Aan hen werd gevraagd welke opleiding de beste in hun vakgebied is. Daarbij mochten ze hun eigen opleiding niet opgeven. Hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordeelden de Universiteit Utrecht als beste van de brede universiteiten. In hun categorieën stonden Tilburg en Eindhoven opnieuw bovenaan.
Elsevier benadrukt dat aanstaande studenten vooral de afzonderlijke opleidingen met elkaar moeten vergelijken. Dat biedt meer informatie dan een algemene ranglijst van de verschillende instellingen. Dit jaar staan de resultaten niet meer in het tijdschrift, maar op de website bestestudies.elsevier.nl. PM

Deel dit bericht: