Studentenleven
Column: Handleiding voor hoorcolleges
Talitha Dehaene
woensdag 24 september 2014

Een vaak onderschatte vaardigheid van de moderne student is de meest efficiënte weg vinden in the jungle that is de hoorcollegezaal. En dan heb ik het meer bepaald over het vinden van de Ultieme Zitplaats. Die is namelijk best wel cruciaal, dus het is belangrijk om dit zo strategisch mogelijk aan te pakken.

Dat kan gebeuren op basis van verschillende criteria, zoals wat je eigenlijk het belangrijkst vindt aan hoorcolleges bijwonen: dat je de stof goed uitgelegd krijgt (en dus het best in je eentje zit dan wel naast de ijverig schrijvende strebers) of dat je gezellig met je studiegenoten kan bijkletsen? Dat je wél bij dat ene aantrekkelijke studentenspecimen in de buurt kan zitten of dat je juist niét naast het meisje met de kauwgumverslaving (of erger: achter de jongen met laptop en pornoverslaving) belandt? Dit zijn de keuzes die een hoorcollege-ervaring kunnen maken of breken, mensen.

Het kan ook iets pragmatischer bepaald worden. Ongeduldige liefhebbers van warme dranken en/of kleffe tussendoortjes zitten bijvoorbeeld beter niet in het midden van een rij, omdat je daar bij elke pauze een hachelijke klimtocht over ettelijk paar benen te wachten staat en je bovendien na afloop van het college veel later kan vertrekken. Zuinige studenten met zelf meegebrachte thermos en een strikte personal space vermijden om precies die redenen dan weer beter de zijkanten: heel veel vreemde lijven zullen zich gegarandeerd een kwartier lang in twee richtingen langs je heen proberen te wurmen.

Vooraan in de collegezaal zitten is voorts ideaal wanneer je goed op wil letten maar minder tof wanneer je een panische angst koestert om onverwachts uitgekozen te worden om een vraag te beantwoorden en/of graag de mogelijkheid benut om af en toe tegen je buur over de kwaliteit van het college te klagen. Achteraan is dan weer de perfecte plaats om je sociaal leven te onderhouden, maar je verstaat doorgaans geen woord van langs de neus weg gegeven tentamentips.

Tenslotte kan de keuze voor een zitplaats helaas ook beperkt worden door het tijdstip van arriveren. Te vroeg komen betekent geen controle over je buren, maar te laat komen ook niet én de kans dat je het met een kapotte leuning of stoel zonder tafel moet stellen, stijgt significant.

Voldoende stof tot nadenken dus. Toch biedt zelfs deze perfect doordachte strategie niet altijd garanties op succes. Wanneer je er na een halfuur (in bezit van de derde stoel van links, zesde rij, naast een gezellige doch net voldoende ijverige medestudente, mét geld op zak voor koffie, blinkend van trots) achter komt dat je in de verkeerde collegezaal zit, bijvoorbeeld. Dan heb je er echt geen hol aan.