Tandenborstelcontrole geslaagd

18 September 2014

Bijna tweeduizend studenten moeten hun onterecht ontvangen uitwonendenbeurs terugbetalen.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs. In 2013 voerde de overheid rond de vierduizend tandenborstelcontroles uit. Het blijkt dat in de helft van de gevallen een gecontroleerde student niet woonde op het adres dat was opgegeven bij de Basisregistratie Personen.

Het ministerie van onderwijs begon in 2012 al met een offensief tegen studiebeursfraudeurs. In 2010 werd de jaarlijkse schade door onterecht ontvangen stufi geschat op tussen de 40 en 55 miljoen euro. Dat bedrag is volgens minister Bussemaker van onderwijs flink gedaald. ‘Het huidige risico bedraagt tussen de 12 en 22 miljoen euro,’ schrijft zij aan de Tweede Kamer. ’Vastgesteld kan worden dat de aanpak een succes is.’

De dienst uitvoering onderwijs (DUO) investeerde in het samenstellen van risicoprofielen en zette verdachte studenten op een lijst. Een student die bijvoorbeeld bij zijn ouders vertrekt maar niet verhuist naar de stad waar hij studeert, belazert wellicht de boel. Met die lijst in de hand gingen controleurs in studentensteden, waaronder ook Leiden, op huisbezoek.

Wie gepakt wordt, moet de onterecht ontvangen beurs terugbetalen en krijgt een boete van de helft dat bedrag. Als een student nogmaals wordt betrapt, wordt de studiefinanciering definitief stopgezet en volgt nog een extra boete van 100 procent van het te veel ontvangen bedrag. Zelfs strafrechtelijke vervolging is mogelijk. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 September 2014