Stapel niet welkom

18 September 2014

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft een stokje gestoken voor een optreden van wetenschapsfraudeur Diederik Stapel.

Samen met schrijver Anton Dautzenberg zou Stapel de Fictiefabriek-peepshow opvoeren tijdens het Discovery Festival, een soort Amsterdamse Nacht van Kunst en Kennis, op vrijdag 26 september. ‘De KNAW is een partner van ons’, verduidelijkt festivalorganisator Alex Verkade.

‘Toen we de bijdrage van Diederik Stapel voorlegden, kregen we te horen dat de KNAW haar naam daar niet aan wilde verbinden. Ik zou de conclusie kunnen trekken dat ze het festival niet meer zouden steunen als we het optreden hadden laten doorgaan.’ KNAW subsidieert het festival al langer, maar er was nog geen sprake van dat de toegezegde tienduizend euro voor dit jaar daadwerkelijk ingetrokken zouden worden.

Verkade: ‘Het gaat om nog geen tien procent van ons budget, dus we zouden Stapels performance niet om die reden hoeven laten. We begrepen echter het punt van de KNAW, dus na overleg met de programmacommissie hebben we zelf besloten dat het geschrapt werd. Er blijft nog altijd een gigantisch en supergoed programma over hoor.’

Stapel was tot 2011 hoogleraar sociale psychologie en uiteindelijk ook decaan aan de Universiteit van Tilburg. Toen werd onthuld dat hij op grote schaal fraude had gepleegd bij zijn onderzoeken. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 September 2014