Leiden meets Iran: geen nieuws

18 September 2014

‘Holland’s Leiden University is verheugd over de samenwerking met Iran,’ juichte het Iraanse persbureau IRNA zaterdag.

‘Carel Stolker, president of reputable Leiden University, is blij met het voorstel van de Iraanse ambassadeur tot een academische samenwerking tussen Nederland en Iran.’

Enige navraag leert dat Stolker niet op diplomatieke missie is gestuurd om de banden aan te halen. Volgens universiteitsvoorlichter Caroline van Overbeeke heeft Stolker inderdaad een ontmoeting gehad met Ali-Reza Jahangiri, sinds april 2014 de nieuwe Iraanse ambassadeur in Nederland.

‘De rector en de ambassadeur hebben een kennismakingsgesprek gehad. Maar er ligt geen voorstel tot verdere samenwerking. En er zijn geen afspraken gemaakt om tot zo’n voorstel te komen. Dus eigenlijk is er geen nieuws. Het Iraanse persbericht is wat optimistischer geformuleerd dan dat wij dat zouden doen.’

Er zijn VN- en EU-sancties tegen Iran vanwege het atoomprogramma van het land. Maar dat belet de universiteit niet tot samenwerking met Iran. ‘Informatica-instituut LIACS ontvangt al een aantal jaar PhD-studenten van de Sharif University of Technology in Teheran. Maar er zijn geen plannen om studenten en onderzoekers naar Iran te sturen. We volgen wat dat betreft het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.’

Op dit moment geldt er een negatief advies voor het grensgebied met Afghanistan en Pakistan en voor een deel van het zuidwesten. Voor de overige gebieden adviseert het ministerie daar alleen heen te gaan ‘als dat strikt noodzakelijk is.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 September 2014