Zapfestival

Veel wetenschap op tweede Nacht van Kunst en Kennis

Zaterdag voor de tweede keer in Leiden: de Nacht van Kunst en Kennis. Een zapfestival met negen locaties, waar tussen de cultuur ook een hoop wetenschap te snuiven valt. Waar moet je heen?


Menno Schilthuizen - Darwins Peepshow

22:30 Museum Boerhaave

Preutsheid heeft het biologische onderzoek naar geslachtsdelen lang in de weg gestaan. Schilthuizen laat zien hoeveel moois er te zien is als je die preutsheid achter je laat: piemels zijn niet puur spuitjes om zaad mee over te brengen, en vagina’s niet puur buisjes waar dat zaad in moet. En dan is je eigen seksgerei nog niks vergeleken met wat sommige dieren hun partners of zichzelf aandoen: spermatorpedo’s, piemeldoolhoven en urenlange slijmerige slakkenseks. Dat ding hierboven is een piemel, inderdaad. Sorry. Naar dit praatje ga je natuurlijk omdat je er zoveel van leert.

Freezing Physics
19:30 Scheltema

Het Leidse natuurkunde-instituut heeft een rondreizend fysicacircus: Rino. Vrijwillige studenten reizen middelbare scholen af om stoere proefjes te doen. De hoofdrol daarbij is weggelegd voor vloeibaar stikstof, van oorsprong een Leidse uitvinding. Spectaculaire gaswolken, stijfbevroren bananen en razendsnel gemaakt stikstofijs: als je nog nooit een Rino-show hebt gezien, wordt het hoog tijd.

Roy de Klein - Robot-demonstratie
Hele avond: Academiegebouw

Roy de Kleijn, promovendus bij de Faculteit Sociale Wetenschappen, laat zien dat de algoritmen die robots nu gebruiken voor taken als gezichtsherkenning of het inschatten van je leeftijd, gebaseerd zijn op biologische principes. Uiteindelijk moet zijn onderzoek leiden tot een robot die pannenkoeken kan bakken. Zover is het nog niet, maar in het Academiegebouw heeft hij een kleiner exemplaar mee voor een demonstratie.

Ig Nobel Night
Hele avond: Stadsgehoorzaal

De jaarlijks uitgereikte Ig Nobel-prijzen zijn altijd goed voor een feestje. Het zijn prijzen voor wetenschap die je eerst aan het lachen maakt, en daarna aan het denken zet. Op het programma staan Nederlandse winnaars als Mirjam Tuk – die aantoonde dat je betere beslissingen neemt met een volle blaas – en oud-Leidenaar Ilja van Beest, die liet zien dat achtbaanritjes een effectieve behandeling van astmatische klachten zijn.
Antropoloog Erik Bähre en classica Ineke Sluiter vertegenwoordigen de Universiteit Leiden in een lezings-battle.
De echte uitreiking van de prijzen is al op de achttiende, maar daardoor kan één van de verse laureaten zaterdagavond in Leiden komen speechen.

Ad IJzerman – Het koffiemolecuul
20:45 Hortus Botanicus

Farmacoloog Ad IJzerman hielp mee om uit te vogelen wat er op moleculair niveau gebeurt als je koffie drinkt. Dat is sowieso interessant, maar ook reuze nuttig bij het ontwerp van nieuwe medicijnen.
In de Hortus kun je daarnaast de hele avond allerlei proefjes doen om zelf te bepalen wat er in koffie zit.

Nienke van der Marel – Planeten
Oude Sterrewacht 23:30

De afgelopen jaren zijn er honderden planeten ontdekt, tot grote vreugde van mensen die hopen dat er elders in het heelal ook leven is. Sterrenkundige Nienke van der Marel vertelt erover, en ook over hoe planeten precies ontstaan. BB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Kinderarbeid in Leiden

De Leidse stadshistoricus Cor Smit promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de krachten …

Wetenschap

Zapfestival

Zaterdag voor de tweede keer in Leiden: de Nacht van Kunst en Kennis . Een zapfestival met …

Studentenleven

English page

They can't silence me

Before North-Korean writer Jang Jin-sung fled his country, he was a propagandist …