Strijken doet hij niet

Taco van der Eb

door Petra Meijer

‘Ik had per maand ongeveer twee à driehonderd euro nodig om normaal rond te komen, maar een bijbaantje zag ik niet zitten. Ik wil graag mijn eigen tijd indelen’, zegt Roelof van Pelt (19, bestuurskunde).

‘Ik houd er niet van om op mijn geld te moeten letten en ben lid van een vereniging, dat kost ook wat. In huis kwam ik er al snel achter dat veel jongens moeite hebben om regelmatig te wassen en dat er veel over geklaagd werd. Daarom bedacht ik RvP-wasservice.’

Voor vier euro kunnen de heren van Minervahuis Huize Wellust hun was door hem laten doen. ‘Wassen en opvouwen kost zes euro. Strijken doe ik niet.’ Maar het meeste geld verdient Van Pelt met het wassen van beddengoed. Voor 8,50 euro haalt hij de bedden af, wast hij de lakens, stopt hij alles in de droger en maakt hij het bed weer op. ‘Ze kunnen ook een kwartaalabonnement afsluiten. Dan kost het zeven euro per keer.’

Hoewel sommige jongens de wasservice te duur vinden, doet Van Pelt goede zaken. ‘We wonen met 23 mensen. Ik verkocht meteen vijf kwartaalabonnementen, de rest volgde toen vanzelf. Ze zijn eigenlijk gewoon lui.’

Een van zijn huisgenoten: ‘Ik woon helemaal links onder in het huis, en de wasmachine is helemaal rechtsboven. Dan moet je elke keer twee trappen op.’ Met zijn wasservice verdient Van Pelt zo’n 250 euro per maand. Hij heeft goed over de prijzen nagedacht. ‘Het klinkt een beetje als een sjaarzenklusje. De prijzen heb ik hoog genoeg gemaakt om te voorkomen dat ze me als een soort voetveeg gaan zien. Het is echt een luxe-service.’

Wie de wasservice inhuurt, gaat ’s ochtends naar college, en vindt bij thuiskomst een schoon en opgemaakt bed. Van Pelt: ‘Zelf studeer ik meestal thuis, dus voor mij is het een kleine moeite om de was te doen en het een uur later meteen in de droger te stoppen.’ Ranzige dingen gaat Van Pelt echter niet doen. “Bij extreme goorheid, waaronder braaksel, uitwerpselen etc., kan RvP-wasservice u niet helpen”, staat er in de e-mail die hij naar zijn huisgenoten stuurde. ‘Maar dat komt eigenlijk niet voor.’

Inmiddels heeft hij zijn service uitgebreid met het ‘Romantisch Deluxe Pakket’. Wie zijn vriendin een romantisch avondje wil bezorgen, kan Van Pelt in de arm nemen om champagne en kaarsjes te kopen. ‘Ze sturen me een appje dat ze over vijf minuten thuis zijn. Dan zet ik de champagne klaar in de koeler, glazen erbij, kaarsjes aan, romantisch muziekje op…’

Later zou Van Pelt best een eigen bedrijf willen beginnen. ‘Ik ben vroeger ook altijd met dit soort dingen bezig geweest. Toen ik veertien was wilde ik bijvoorbeeld gaan oppassen. Mijn vader zei: “Regel gewoon tien oppasmeisjes die het voor je doen.” Al snel was ik onder een stuk of veertig moeders bekend, die me belden als ze een oppasmeisje nodig hadden.’ Een van zijn huisgenoten begint te lachen. ‘Je was dus gewoon een oppaspooier.’

Van Pelt: ‘Dit soort dingen beginnen als een lachertje. Maar ik ben gewoon lekker thuis aan het studeren, en ondertussen verdien ik geld. Ik heb gehoord dat er in andere huizen ook vraag naar is. Maar dan moet ik eigenlijk anderen in dienst nemen zodat ik niet naar verschillende huizen hoef.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Kinderarbeid in Leiden

De Leidse stadshistoricus Cor Smit promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de krachten …

Wetenschap

Zapfestival

Zaterdag voor de tweede keer in Leiden: de Nacht van Kunst en Kennis . Een zapfestival met …

Studentenleven

English page

They can't silence me

Before North-Korean writer Jang Jin-sung fled his country, he was a propagandist …