Ophef over OV-boetes

Vergeetachtige studenten betalen onterecht 25 euro of meer
17 September 2014

Studenten met een ov-kaart die vergeten in- of uit te checken krijgen regelmatig een boete van 25 euro of meer, terwijl zij een geldig abonnement hebben. Studentenvakbond LSVb en ov-reizigersorganisatie Rover vinden dit onterecht en willen naar de rechter stappen.

In een uitzending van het VARA-consumentenprogramma Kassa kwam zaterdag een beboete student aan het woord. Hij nam een tram in Den Haag, maar vergat in te checken met zijn studenten ov-kaart.
Bij een controle werd de student bestempeld als zwartrijder, terwijl hij een geldig abonnement heeft. Kosten: 38,50 euro. De studente ging in bezwaar, maar tevergeefs.
Vervoersbedrijf Connexxion past een andere tactiek toe. Een vergeetachtige reiziger met abonnement die gecontroleerd wordt, mag kiezen: voor 25 euro een ‘uitrijkaart’ kopen (maar dan is bezwaar niet mogelijk) of 35 euro betalen (maar wel bezwaar kunnen maken).
Volgens de vervoersbedrijven moeten ook abonnementshouders in- en uitchecken - anders houden zij zich niet aan de spelregels van de chipkaart en zijn zij formeel zwartrijders.
Wel dienen controleurs coulant te zijn jegens abonnementshouders. In de praktijk valt dat echter nogal tegen. Vooral HTM en Connexxion delen boetes uit.
Reizigersvereniging Rover en de Studentenvakbond LSVb vinden het raar dat reizigers met een geldig abonnement een boete krijgen en starten een juridisch onderzoek naar de kwestie en stappen mogelijk naar de rechter.
Ze zijn een crowdfundingsactie gestart op de site rechtspraak.nu om het geld voor het onderzoek bijeen te krijgen.
Reizigers worden opgeroepen te doneren en gedupeerden verzocht zich bij de zaak aan te sluiten.
De organisaties denken 5000 euro nodig te hebben. Bij het ter perse gaan van deze krant was er reeds 1233 euro binnengehaald.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 September 2014