Haring

17 September 2014

Deze donderdag kunnen Leidenaars weer in de rij staan voor het jaarlijkse uitdelen van haring en wittebrood. Van half vijf tot negen uur kan iedereen die in Leiden woont of er geboren is zich opgeven, en dan kun je op 3 oktober een gratis visje met brood komen eten. Voor veel Leidenaars is het gezellig in de rij staan onderdeel van de voorpret voor het Leidens Ontzet. Voor de nieuwe eerstejaars: Leiden herdenkt elk jaar hoe de stad, in 1574 belegerd door de Spanjaarden, werd ontzet door de troepen van Willem van Oranje. Een paar maanden later zou de vader des vaderlands de Universiteit Leiden oprichten. Onderdeel van de vele gebruiken rond 3 oktober is het eten: op 3 oktober zelf wittebrood met haring, die door de geuzen werden uitgedeeld. Op 2 oktober eten Leidenaars traditioneel hutspot. Wie lid is van de 3 October Vereniging kan zich donderdag ook opgeven voor de hutspotmaaltijd.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 September 2014