Column: De studieadviseur

Met het semester drie weken onderweg heeft u inmiddels de snelste weg naar uw colleges gevonden, ontdekt dat de maaltijden in de ‘restaurants’ van de universiteit niet te eten zijn en bent u al dan niet lid geworden van een vereniging. Omdat u echter nog jong en onervaren bent, zou ik u graag nog wat welgemeende adviezen mee willen geven voor de rest van uw carrière als student.
Nadenkend over het begin van mijn eigen studententijd en hoe ik daar inmiddels als studieadviseur tegenaan kijk, valt me op wat een zure oude zak ik geworden ben. Het eerste wat ik mee zou willen geven is: kom op tijd. Het is niet stoer om te laat te komen, wel irritant voor mensen die wel de moeite hebben genomen om op tijd te komen. Het tweede: let op tijdens college. Anders stoor je degenen die wel opletten. Het derde: bereid de colleges voor. Dit maakt het voor jezelf alleen maar leuker.
Maar omdat ik de studenten graag te vriend hou en mezelf als het even kan ook niet als een norse oude man wil zien, zal ik u deze tips onthouden. Wat ik u wel mee wil geven is dat u vooral moet doen wat u leuk vindt. U heeft nu meer vrijheid dan u ooit gehad heeft of ooit zult hebben. Maak daar gebruik van. Zaak is wel dat u weet wat u wilt, maar hier kunt u alleen achter komen door veel verschillende dingen te doen (in verband met het bsa is het raadzaam om experimenten met het niet volgen van colleges en het dronken maken van tentamens te bewaren tot het tweede jaar).
Ook kan ik u van harte aanraden om op kamers te gaan wonen. Het is misschien wel gemakkelijker als uw was gedaan wordt en er elke avond warm eten op tafel staat zonder dat u daar enige moeite voor hoeft te doen, het is echter ook erg ongemakkelijk als u thuis komt met een grote hoeveelheid alcohol achter de kiezen of met een vrouw op uw bagagedrager. Dat zijn trouwens nog twee tips die u gratis meekrijgt: regel vrouwen (of mannen, of beiden) en drink veel bier.
Een goede gelegenheid om voldoende van beiden mee te krijgen is het lid worden van een vereniging. Mocht u lid zijn geworden van Minerva, kijk dan vooral met enige minachting naar de andere verenigingen. Iemand vertelde me eens dat dit in Leiden namelijk niet vanzelf spreekt. Maar de corpora bestaan bij de gratie van een misplaatst superioriteitsgevoel, net zoals de andere verenigingen op deze houding als oriëntatiepunt moeten kunnen vertrouwen.
En dan zou ik graag tot slot nog het volgende onmisbare woord toe willen voegen aan het Leidsche studentenwoordenboek dat twee weken terug in deze krant stond. Arrenslee: voertuig waarin niet-studenten zich voortbewegen. In de praktijk blijken dit vrijwel alle gemotoriseerde voertuigen te zijn. ‘Kijk die arren karren in hun arrenslee.’

Tim Meijer
Filosofiestudent

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Kinderarbeid in Leiden

De Leidse stadshistoricus Cor Smit promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de krachten …

Wetenschap

Zapfestival

Zaterdag voor de tweede keer in Leiden: de Nacht van Kunst en Kennis . Een zapfestival met …

Studentenleven

English page

They can't silence me

Before North-Korean writer Jang Jin-sung fled his country, he was a propagandist …