Nieuws
Cadeautje van 350 miljoen
Belegger Gerald Chan heeft deze week een bedrag van driehonderdvijftig miljoen dollar geschonken aan zijn Alma Mater, Harvard University.
woensdag 10 september 2014

Het is het grootste bedrag in de geschiedenis van die universiteit. Het bedrag is bedoeld voor de Harvard School of Public Health, die voortaan de T.H. Chan School of Public Health zal heten, naar Chans vader.

Ter vergelijking: 350 miljoen is ongeveer al het geld dat de Universiteit Leiden krijgt van de overheid en collegegelden. De grootste schenking aan een Amerikaanse universiteit ooit was een bedrag van zeshonderd miljoen dollar voor Caltech. Cadeautje van Intel-grootman Gordon Moore, bekend van de wet van Moore.

Nederland loopt achter op Amerika met de reuzenschenkingen, legt directeur Annah Neve van het Leids Universiteits Fonds uit. ‘Dat komt ook omdat je dit soort schenkingen daar volledig kan aftrekken van de belasting, en hier maar gedeeltelijk. De grootste schenking van dit jaar is een bedrag van 4,1 miljoen, bestemd voor een onderzoekscentrum naar het moderne Oost-Azië.’

Door BART BRAUN