Augustinus de grootste

3 September 2014

De Leidse studentenvereniging Augustinus heeft de meeste nieuwe leden binnengehaald tijdens de ElCid. De vereniging mocht 388 nieuwe leden verwelkomen.

Minerva, vorig jaar nog de grootste, haalde 373 leden binnen. Dat is een lichte daling in vergelijking met vorig jaar, toen de vereniging nog 393 ElCid’ers binnenhaalde. Ook Quintus wierf minder leden dan vorig jaar. Vorig jaar haalde de vereniging 260 leden binnen, dit jaar waren dat er 235.

Een opvallende ontwikkeling, want de ElCid-week was dit jaar voor het eerst ook de officiële introductieweek voor hbo’ers, waardoor veel verenigingen ervan uit gingen meer leden binnen te halen. ‘We hoopten dit jaar flink te groeien, en hadden de ledenstop daarom op 308 gezet. Uiteindelijk bleek dat we toch wat scheve verwachtingen hadden, want de ledenstop hebben we uiteindelijk niet gehaald’, vertelt voorzitter van Quintus Krista van Rest. ‘De opkomst van het totale aantal ElCid’ers viel tegen en daarnaast zijn veel hbo’ers nog zeventien. Vanwege het nieuwe alcoholbeleid hebben we dit jaar voor het eerst besloten geen zeventienjarigen aan te nemen. Eerder vormden minderjarigen toch acht procent van onze nieuwe ledenaanwas. Ik denk dat dat het verklaart.’

Bij Augustinus werden 388 studenten lid. ‘Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar’, zegt voorzitter Rex van der Plas. ‘Sinds drie jaar wordt de ledenstop elk jaar gehaald. Dat was ook nu het geval: op donderdag moesten we de inschrijvingen staken. Maar de deelnemende hbo’ers hebben niet voor een enorme toestroom gezorgd.’

Ook SSR voerde een ledenstop in. Voorzitter Timo Korstenbroek: ‘Vorig jaar hadden we 230 nieuwe leden, dat legt een hoge druk op ons pand. Daarom hadden we dit jaar besloten om maximaal 200 mensen aan te nemen. Dat aantal bereikten we aan het eind van de week op vrijdagmiddag. Omdat er weinig mensen op de wachtlijst staan kunnen de meesten gewoon nog lid worden.’

Catena, de kleinste van de vijf grote gezelligheidsverenigingen, boekte de meeste winst. De vereniging verwelkomt 121 nieuwe leden. Vorig jaar waren dat er nog 102.

PM

Deel dit bericht: