Verboden voor minderjarigen

Onder de achttien? Niet welkom bij grote verenigingen

Taco van der EbEen biercantus bij Augustinus. Samen met Quintus en Minerva wil de studentenvereniging als gevolg van de nieuwe alcoholwet niet langer minderjarige leden inschrijven.

Petra Meijer

De jonge student wordt de dupe van de nieuwe alcoholwet. Omdat verenigingen het ondoenlijk vinden om alle leden op leeftijd te controleren, sluiten ze de deuren voor minderjarigen.

‘Ik wilde heel graag lid worden van Augustinus’, zegt psychologiestudent Annemarie Buwalda. ‘Maar ik was precies twee dagen te laat jarig. Ik word achttien op 7 september terwijl de grens bij 5 september lag. Nu moet ik een heel jaar wachten, want ze wilden geen uitzondering maken.

‘Ook voor Quintus was ik twee dagen te laat jarig. Voor Minerva zes. Ik vind het geen probleem om cola te drinken, maar het is wel vervelend om te worden buitengesloten. Ik kan er ook niets aan doen dat ik nog 17 ben.’

Sinds 1 januari mag er alleen nog alcohol verkocht worden aan jongeren vanaf achttien jaar. Aan het begin van het nieuwe academische jaar zijn minderjarige studenten voor verenigingen - waar de drank meestal rijkelijk vloeit – dus ineens een probleem.

Net als collega’s in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, kozen de Leidse gezelligheidsverenigingen Augustinus, Quintus en Minerva rigoureus voor een achttienplusbeleid. Wie geen achttien is bij de inauguratie, mag geen lid worden.

‘Het is jammer’, zegt Quintus-voorzitter Krista van Rest. ‘Maar het is voor ons niet te controleren. We hebben ongeveer 1200 leden, en op drukke feesten zijn er wel eens 800 mensen in het pand. In de afgelopen drie jaar bestond onze nieuwe ledenaanwas voor ongeveer acht procent uit minderjarigen. Daar komt bij dat leden niet alleen bij de bar bier kunnen halen. We hebben ook biertappen aan de wand die je kunt bedienen met je ledenpas. De 17-jarigen zouden andermans pasje kunnen lenen of een biertje aangereikt kunnen krijgen.’

Maar de jonge studenten worden niet alleen de dupe van het beleid van gezelligheidsverenigingen. Ook studievereniging Labyrint (psychologie) zegt genoodzaakt te zijn om 17-jarigen op feestjes te weigeren. ‘Ze mochten wel mee op het eerstejaarsweekend, waar we met gekleurde polsbandjes werkten’, vertelt bestuurslid Ida Hogervorst. ‘Met honderdvijftig mensen was dat redelijk overzichtelijk. Maar onze grote feesten trekken soms meer dan zeshonderd mensen.’

Annemarie van der Kaaij (17, psychologie) en Daphne Koning (17, psychologie) waren daarvan nog niet op de hoogte. Koning: ‘Het is natuurlijk wel stom als al je studiegenootjes ’s avonds naar een feestje gaan en jij niet mag komen, alleen omdat je 17 bent. Ik vind dat ze met bandjes moeten werken of gewoon goed moeten controleren.’

Wat zijn de sancties als een minderjarige met alcohol betrapt wordt? ‘Bij overtreding volgt er een gesprek met de ondernemer of vereniging, en een schriftelijke waarschuwing’, legt woordvoerder van de gemeente Leiden Marijn Lammers uit. ‘Bij herhaling is de boete van 1360 euro voor de vereniging, of – als het feest ergens anders plaatsvindt – voor de horecagelegenheid. Daarnaast mag de handhaver ook elke zeventienjarige een boete van 90 euro geven.’

Maar er is ook goed nieuws voor de Fristi-drinkers. Zo nam SSR zich voor om niet meer dan 20 procent van het aantal nieuwe leden uit minderjarigen te laten bestaan. Van de 200 nieuwe leden meldden zich uiteindelijk 24 minderjarigen aan.

‘We weten uit eerdere ervaring met de controle op sterke drank dat dit haalbaar is’, vertelt voorzitter Timo Korstenbroek. ‘In de eerste weken werken we nog met bandjes, daarna kennen we de betreffende studenten wel, en het worden er elke maand natuurlijk minder. Achter de bar liggen ook lijsten met de namen en de foto’s’. Ook bij Catena zijn de 17-jarigen welkom. Onder de 121 nieuwe leden bevinden zich 14 minderjarigen. ‘We hebben fotootjes op de kassa geplakt’, zegt voorzitter Dominique Chretien.

De meeste 17-jarigen vinden zo uiteindelijk toch een vereniging. Zo ook Koning. ‘Ik ben lid geworden bij NSL, daar was het geen probleem. We zijn geloof ik met vijf minderjarigen.’ Ook Lisa Dombrovsky (16, sterrenkunde) had mazzel. ‘SSR was mijn eerste keuze, en daar kon ik gewoon lid worden.’

En hoe zit het dan bij universitaire borrels? Bij de opening van het academisch jaar hing een bord met de tekst: ‘Wij schenken geen alcohol <18 jaar. Bij twijfel kan gevraagd worden om geldige legitimatie.’ Is de universiteit minder streng? Volgens woordvoerder Caroline van Overbeeke zijn er wel degelijk protocollen en lag de verantwoordelijkheid in dit geval bij de vergunninghouder van de locatie: de Pieterskerk. ‘De opening van het academisch jaar is daarnaast ook wel een bijzonder geval. Er waren waarschijnlijk weinig 17-jarigen en studenten hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid. We kunnen niet alles tot in het oneindige controleren. Maar de schenkers en cateraar hebben instructies ontvangen en konden de aanwezigen om hun identiteitsbewijs vragen.’

‘Ik ben er inmiddels wel overheen hoor’, zegt Annemarie Buwalda, die zondag achttien wordt. ‘Ik ben nu lid geworden van Njord, ook leuk.’

Zie ook: Geen Commentaar - Nuchterheid

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

En nou rijen maar!

Voor de bundel Schokkende Boeken! verzamelden drie neer­landici de meest …

Rubrieken

527: Syri

Zo’n 120 Nederlandse jongeren zijn naar Syrië vertrokken om er te gaan …

English page