OMG! WAT NU?

Illustratie: Silas

Door Vincent Bongers en Petra Meijer

Daar sta je dan. Nu gaat het echt beginnen. Geen excuses meer. Je bent student. Wat moet je nu echt weten?

Waar klop ik aan?
Op de universiteit gaat er net als bij elke grote organisatie regelmatig wat fout. Er zijn dan ook een aantal instanties waar je terecht kunt met klachten, vragen en suggesties.
De examencommissie van de studie is een machtig orgaan. Als er een probleem is met bijvoorbeeld een cijfer of de kwaliteit van een tentamen, stap dan naar deze commissie. Verder besluit de commissie over eventuele vrijstellingen, het toekennen van herkansingen en het negatief bindend studieadvies (BSA). Bij het vermoeden van fraude, wordt de commissie ingeschakeld.
De universiteit heeft ook een ombudsfunctionaris: Jacqueline van Meerkerk. Zij behandelt klachten van studenten die menen onbehoorlijk te zijn behandeld door een medewerker of een bestuursorgaan van de universiteit.
Als er sprake is van ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie, agressie, geweld of discriminatie, neem dan contact op met de vertrouwenspersoon: mevrouw M.C. Bleeker.
Studenten kunnen invloed uitoefenen op hoe de opleiding is ingericht.
Elke studie heeft een opleidingscommissie die voor de helft uit studenten en voor de helft uit medewerkers bestaat. Deze commissie adviseert het faculteitsbestuur over de kwaliteit van vakken, tentamens en onderwijs. In het bestuur van de faculteit zit ook altijd een student: de assessor.
Ook op andere niveaus binnen de faculteit en universiteit beslissen studenten mee. Het college van bestuur, met als voorzitter rectormagnificus Carel Stolker, is de baas van de universiteit. De universiteitsraad adviseert het college en heeft op bepaalde punten instemmingsrecht. De helft van de raad bestaat uit studenten. Elk jaar zijn er universitaire verkiezingen waar studentleden voor de raad worden gekozen. Het faculteitsbestuur wordt in de gaten gehouden door een waakhond: de faculteitsraad. Ook deze raad bestaat voor de helft uit gekozen studenten.

Waar haal ik een fiets?
In Leiden is de fietser koning. Het ov is redelijk kansloos dus koop zo snel mogelijk een barrel. Dat kan on the cheap. Wie last heeft van zijn geweten en niet voor vijf euro bij een fietsenjunk wil scoren, kan terecht bij een flink aantal fietsenwinkels* die tweedehandsjes verkopen. Het loont ook de moeite om eens op Marktplaats te kijken of een oproep op Facebook te plaatsen.
Investeer in een goed slot. Want een fiets die niet met dik kettingslot aan een lantarenpaal vast is gemaakt, wordt vrijwel zeker gejat.
Pas op! De gemeente is de grootste fietsendief in de stad. Rond het Centraal Station geldt het Fiets Fout=Fiets Weg-beleid. Als je je fiets buiten de stalling parkeert of langer dan vier weken in het rek laat staan, dan pikt de gemeente hem in. Die fiets wordt dan gedumpt in een opslag aan de Willem Barentszstraat 20, en dat is mijlenver uit het centrum. Je krijgt het ding pas weer mee als je 26 euro betaalt, alleen pinnen is mogelijk. Op de site www.fffw-leiden.nl staan foto’s van de fietsen die in beslag zijn genomen. Dus check die pagina als je fiets in de buurt van het CS verdwenen is. Een deel van de fietsen die na 90 dagen nog niet zijn opgehaald wordt verkocht in de kringloopwinkel naast de opslag. Dus ook daar kun je terecht voor tweedehands fietsen.

Waar kan ik uitgaan?
Leiden heeft ontzettend veel leuke kroegjes. De WW, Odessa, Roebels, de Bonte Koe, Annie’s, de Twee Spieghels, Einstein, de MaPo (In de Oude Marepoort), Barrera, l’Esperance, en het Keyzertje (café de Keyzer) vormen slechts een greep uit het enorme aanbod van gezellige café’s. En willen je vrienden afspreken in de Kroeg? Dan hoef je niet te vragen welke kroeg ze bedoelen, want ze hebben het waarschijnlijk over het gelijknamige café op het Rapenburg.
Maar als je echt van feesten houdt, dan doe je er goed aan je aan te melden bij een van de Leidse gezelligheidsverenigingen. Wil je nergens lid worden, maar toch lekker dansen? Bij danssalon inCasa worden regelmatig feesten georganiseerd. Onder studenten is de NEXT erg populair. Van donderdag tot en met zaterdag kan je er vanaf 23.00 uur terecht voor een drankje, en vanaf 24.00 uur beginnen de dj’s met draaien. Toegang is vanaf 18 jaar, dus neem je legitimatie en collegekaart mee. Sportschoenen kun je beter thuislaten, want daarmee kom je er niet in.
Zijn de Leidse uitgaansgelegenheden je te burgerlijk? Het Paard van Troje in Den Haag is een goed alternatief en met je ov-jaarkaart ben je zo in Amsterdam.
Liever ergens goedkoop een hapje eten? Gezelligheidsverenigingen Augustinus en Quintus hebben een open mensa met genoeg keuze. Ook bij LaBota, Holle Bolle Gijs, Odessa, Fresh’nfast en Donatello’s kun je voor een habbekrats uit eten.

Waar kan ik shoppen?
De Leidse binnenstad is misschien niet zo groot, toch vind je er zowel grotere merkwinkels als kleine boetiekjes. Als je in Leiden komt wonen, kan het handig zijn om de LeidsePas aan te schaffen. De pas kost 24,95 euro, maar geeft je korting bij veel Leidse winkels.
Waar je je kleding koopt is natuurlijk van smaak afhankelijk. Maar als je het niet erg vindt om iets verder te reizen kun je een kijkje nemen bij de outlet van America Today in winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. Hier scoor je leuke kleding voor minder geld. Ook de populaire – maar prijzige – If&Co heeft een outletwinkel, gewoon in de binnenstad.
Als je bij een vereniging gaat zijn nette pakken, rokkostuums en galajurken onmisbaar. De meeste gezelligheidsverenigingen organiseren hiervoor speciale avonden, maar je kunt ook zelf op pad. Herenkleding wordt verkocht bij Suitable op de Nieuwe Rijn en prachtige jurken zijn te vinden bij Honneloeloe op de Haarlemmerstraat. Ook voor foute themafeestjes kun je in Leiden terecht. De Hoppezak op de Pieterskerkgracht verhuurt alles: van verpleegsterpakjes tot berenkostuums.
Tweedehands kleding vind je bij Appel en ei, Heer Pieter en de diverse kringloopwinkels. De ultieme cheapo’s kunnen altijd een kijkje nemen bij de Weggeefwinkel op de Lammenschansweg of de Weggeefgroep regio Leiden op Facebook. Bij de Boekenzolder op de Middelstegracht kun je gratis boeken halen.

*Adressen fietsenwinkels
Budget Bike (Hogewoerd 71), Second Life (Vrouwensteeg 13), Kaasmarkt Rijwielen (Kaasmarkt 5), Profile De Klokpoort (Klokpoort 3-5),
J. Habraken (3e Binnenvestgracht 3), Fietscentrum Van Polanen (Oude Rijn 76), Dullaart Fietsenhandel (Morsstraat 46), Kringloopwinkel Het Warenhuis (Willem Barentszstraat 12), Kringloopwinkel De Regenboog (Stevensbloem 161)

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De academische kalender

Om te voorkomen dat je op 9 februari voor een dichte collegezaaldeur staat; of dat je je …

OMG! WAT NU?

Daar sta je dan. Nu gaat het echt beginnen. Geen excuses meer. Je bent student. Wat moet …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page