Fields Medal ook een beetje Leids

Infosys prize 2010

Eén van de winnaars van de Field Medals woensdag, Manjul Bhargava, is ook hoogleraar in Leiden. ‘Hij doet dingen waarvan je zegt: “wow!”’

Eens in de vier jaar reikt de International Mathematical Union prijzen uit aan de beste wiskundigen van onder de 40. Hoewel er een relatief laag geldbedrag aan verbonden is (15,000 Canadese dollars; iets meer dan tienduizend euro) gelden Fields Medals binnen de wiskunde als zeer prestigieus. Eén van de vier winnaars van 2014, de Amerikaans-Canadese getaltheoreticus Manjul Bhargava, is verbonden aan de Universiteit Leiden.

‘Hij is voltijds hoogleraar in Princeton, dus het is niet zo dat hij hier elke dag rondloopt’, verduidelijkt zijn Leidse collega prof. Peter Stevenhagen. ‘Hier is hij nulhoogleraar, komt af en toe langs, zit in promotiecommissies, dat soort dingen’. Getaltheorie is een grote en succesvolle tak van het Mathematisch Instituut, dus als hij Leiden bezoekt, zijn er genoeg mensen met wie hij kan praten.’

Stevenhagen is verheugd met Bhargava’s prijs: ‘We hadden er stiekem al een beetje op gehoopt. Bij gebrek aan een echte Nobelprijs in de wiskunde, is dit een enorme eer.’ Hij roemt Bhargava’s wiskundige kwaliteiten: ‘Zijn proefschrift was al spraakmakend, en hij is daarna alleen maar doorgegaan met spraakmakend werk. Echt dingen waarvan je zegt “wow!”’.

Bhargava’s werk grijpt terug op dat van het Duitse wiskundegenie Carl Friedrich Gauss (1777-1855). Gauss werkte onder meer met kwadratische vormen, van het type 3x2 + 2y2 + xy. Hij ontwikkelde daar een compositiewet voor: een methode om twee van zulke vergelijkingen samen te voegen tot een derde. Bhargava is daarmee verder gegaan, en de structuren die hij vond werken ook bij vormen van hogere graad, bijvoorbeeld met een x3 of een y5 erin.

Stevenhagen: ‘Als je dat eenmaal begrijpt, kun je ook allerlei dingen gaan tellen, bijvoorbeeld hoe vaak bepaalde structuren optreden bij zogenaamde elliptische krommen.’ Dat zijn krommen die je kunt beschrijven met derdegraads vergelijkingen. Ze spelen een heel centrale rol in de moderne wiskunde, en worden onder meer in de cryptografie gebruikt, om data te versleutelen die je geheim wilt houden. ‘Bhargava kon uitrekenen hoe de punten op zulke krommen zich “gemiddeld gesproken” gedragen, en daarmee het belangrijkste, al 50 jaar open vermoeden voor elliptische krommen in veel gevallen bewijzen.’ BB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De academische kalender

Om te voorkomen dat je op 9 februari voor een dichte collegezaaldeur staat; of dat je je …

OMG! WAT NU?

Daar sta je dan. Nu gaat het echt beginnen. Geen excuses meer. Je bent student. Wat moet …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page