Dreamteam Lugdunum Batavorum

Het Leidse elftal van belangrijkste wetenschappers

Bart Braun

Wie zijn de invloedrijkste wetenschappers van de Universiteit Leiden? Mare presenteert de droom­opstelling. Theoretisch gezien speel je nu voor hetzelfde team als deze lokale galerij der groten.

Ewine van Dishoeck
Is? Hoogleraar moleculaire astrofysica
Kennen we van? Het feit dat ze altijd als eerste genoemd wordt als er lijstjes met belangrijke vrouwelijke wetenschappers opgelepeld moeten worden. Vergis je echter niet: Van Dishoeck is niet goed ‘voor een vrouw’ – wat dat dan ook moge betekenen – ze is sowieso één van de succesvolste sterrenkundigen van Nederland. Haar groep bestudeert de interstellaire scheikunde, zowel via telescopen als met laboratoriumopstellingen. Centrale vraag: hoe ontstaan planeten, en welke bouwstenen van het leven zijn daarbij betrokken?

Wil Roebroeks
Is? Hoogleraar Paleolithische archeologie
Kennen we van? Zijn onderzoek naar de voorouders van de moderne mens. Publiceerde over Neanderthalers, het eerste gebruik van vuur en hoe de mensheid Europa en Azië koloniseerde. Roebroeks was ook de eerste archeoloog die een Spinozapremie – de hoogste Nederlandse prijs voor wetenschappelijk onderzoek – in de wacht sleepte.


Naomi Ellemers
Is? Hoogleraar sociale psychologie
Kennen we van? De sociale psychologie is sinds Diederik Stapel een beetje de gebeten hond van de wetenschap: zwakke theorietjes, minimale proefjes en statistiek is moeilijk dus dat doen ze verkeerd. Niet alleen verzet Ellemers zich tegen dat beeld, ze ontkracht het ook door het goede voorbeeld te geven. Onderzoekt - toepasselijk in deze context - groepsgedrag, groepsidentiteiten en vooroordelen.


Rien van IJzendoorn
Is? Hoogleraar gezinspedagogiek
Kennen we van? Zijn onderzoeken naar kindermishandeling, gehechtheid en de psychologische gevolgen van de Holocaust. Won een lange lijst aan prijzen, waaronder een Spinozapremie en, vorig jaar nog, de Dr. Hendrik Mullerprijs van wetenschapsclub KNAW.

Frits Rosendaal
Is? Hoogleraar epidemiologie
Kennen we van? Zijn onderzoek naar trombose en de dingen die het veroorzaken. Was één van de mede-ontdekkers van de beruchte bloedstollingsfactor Factor V Leiden, en droeg bij aan het inzicht dat ook pilgebruik en vliegreizen gevaarlijke bloedstolsels kunnen veroorzaken.

Christine Mummery
Is? Hoogleraar ontwikkelingsbiologie
Kennen we van? Haar onderzoek naar stamcellen. Stamcellen kunnen in principe uitgroeien tot allerlei verschillende soorten cel, en dat biedt aan allerlei patiënten hoop. Hoop die maar al te vaak de kop in wordt gedrukt als beloftes niet waar worden gemaakt of doorbraken leugens blijken. In één van de rumoerigste velden van de wetenschap maant Mummery tot kalmte en grondigheid, terwijl haar eigen mijlpaaltjes in het bouwen van stukjes hart en bloedvat er mogen zijn.

Nico Schrijver
Is? Hoogleraar Internationaal Recht en Volkenrecht, Eerste Kamerlid voor de PvdA
Kennen we van? Zijn werk voor de Verenigde Naties en verschijningen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zat onder meer in de Commissie-Davids die in 2010 concludeerde dat er geen volkenrechtelijk mandaat was om in te vallen in Irak. Auteur van diverse boeken over internationaal recht.

Ineke Sluiter
Is? Hoogleraar Griekse literatuur en letterkunde
Kennen we van? Haar onderzoek naar klassieke ideeën over van alles en nog wat, en betrekt zo ook denkers als Aristophanes op de problemen van nu. Behandelt die niet alleen met mede-academici, maar ook in haar luisterboek De Klassiekste Klassieken. Schreef een monsterlijk dik standaardwerk over grammatica en literaire theorie, en komt eind volgend jaar met een nieuw Grieks-Nederlands woordenboek, vooral betaald dankzij haar Spinozapremie uit 2010.

Afshin Ellian
Is? Rechtsfilosoof en opiniemaker. Kwam ooit als asielzoeker naar Nederland, op de vlucht voor
Ayatollah Khomeini
Kennen we van? Eerstejaars rechten krijgen hem al vrij snel voor de klas, en hij is directeur van het Leidse instituut voor Metajuridica. De rest van Nederland kent hem van zijn bijdragen in Elsevier en (vroeger) NRC Handelsblad. Nam jarenlang een beveiliger mee naar het Kamerlingh Onnesgebouw omdat Ellians kritiek op de islam niet overal even welwillend werd ontvangen.

Bas Haring
Is? Bijzonder hoogleraar publiek begrip van wetenschap, televisiefilosoof, stukjesschrijver
Kennen we van? In Leiden betrokken bij de masteropleiding Media Technology en de zomercursus Big Science, die de bètawetenschappen toegankelijk maken voor de rest van de universiteit. Werd in één klap beroemd dankzij zijn boekje Kaas en de Evolutietheorie, en maakte daarna diverse televisieprogramma’s. Is nu onder meer panellid bij BNN’s Proefkonijnen.

Carlo Beenakker
Is? Hoogleraar theoretische natuurkunde
Kennen we van? Zijn werk aan onder meer grafeen en Majorana-deeltjes - en van zijn vermogen om daar miljoenen aan onderzoeksgeld voor bij elkaar te harken. Werkt nu samen met onderzoekers uit Delft aan de eerste Nederlandse quantumcomputer; een krachtig rekenapparaat dat nieuwe soorten problemen moet oplossen. Ook beschikbaar voor wie minder goed is in theoretische natuurkunde: in zijn vrije tijd geeft hij samen met zijn vrouw huwelijkscursussen.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De academische kalender

Om te voorkomen dat je op 9 februari voor een dichte collegezaaldeur staat; of dat je je …

OMG! WAT NU?

Daar sta je dan. Nu gaat het echt beginnen. Geen excuses meer. Je bent student. Wat moet …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page