De academische kalender

Taco van der Eb

Door Marleen van Wesel

Om te voorkomen dat je op 9 februari voor een dichte collegezaaldeur staat; of dat je je begin oktober voorzichtig afvraagt waarom de Hoogvliet wortels, aardappelen, ui en klapstuk zo opzichtig aanprijst, terwijl er een gigantisch en tegelijkertijd zeer lokaal volksfeest op het punt van losbarsten staat: de al dan niet academische jaarplanning.

17 t/m 29 augustus: KMT
Als je tijdens de El Cid gekozen hebt voor een vereniging, volgt al snel de Kennismakingstijd, oftewel: de KMT. Veel verenigingen nemen hun nieuwe leden mee op kamp. Verder organiseren onder andere SSR en Augustinus een werkweek, waarin de eerstejaars de handen uit de mouwen moeten steken. Met de opbrengst wordt het verenigingspand bijvoorbeeld onderhouden.

1 september: Opening Academisch Jaar
Nadat je je tijdens de El Cid-week, eerstejaarskampen, werkweken en andere KMT-activiteiten volledig hebt ondergedompeld in het studentenleven, zou je haast vergeten dat het academisch jaar eigenlijk nog moet beginnen. Dat gebeurt officieel op maandag 1 september om 15.00 uur in de Pieterskerk. De plechtigheid is ook te volgen op www.leidenuniv.nl. De meeste opleidingen hebben op 1 of 2 september verder hun eigen introductieprogramma’s.

2 en 3 oktober: Leids Ontzet
In de Tachtigjarige Oorlog, in 1574 om precies te zijn, besloot de Hertog van Alva Leiden te belegeren. De Leidenaren hielden stand, hoewel er 6000 van de 18.000 bezweken aan honger en de pest. In de nacht van 2 op 3 oktober sloegen de Spanjaarden op de vlucht nadat de Watergeuzen de dijken doorstaken. In hun haast lieten ze een pan dampende hutspot achter, nog altijd de traditionele 3 oktobermaaltijd. Andere tradities: kermis, de taptoe (een optocht om de helden te eren), Haring en Wittebrood en muziek door de hele stad.

20 t/m 24 oktober: toetsweek
De tentamenperiodes, deadlines en andere toetsingsmomenten verschillen zo’n beetje per opleiding, maar veel studenten zullen in deze week voor het eerst hun naam op een tentamenblaadje mogen krabbelen. Een prima moment om even te peilen hoe je ervoor staat. Niet al te best? Dan heb je gelukkig nog bijna een heel collegejaar om daar wat aan te doen.

26 november: Cleveringa-oratie
De nazi’s besloten in 1940 alle Joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. Op 26 november hield Rudolph Cleveringa, decaan van de rechtenfaculteit, een moedige rede voor zijn ontslagen collega’s. Hij werd opgepakt en na de studentenstaking een dag later, werd de universiteit tot 1945 gesloten.
Sinds 1970 is er een Cleveringaleerstoel, waarvoor jaarlijks een andere geleerde wordt aangesteld. Dit jaar is dat de Amerikaanse historica en Japanologe Carol Gluck. Zij zal in haar oratie vertellen over herinneringen uit Azië aan de Tweede Wereldoorlog.

25 december t/m 2 januari: collegevrije dagen
Bibliotheken en andere voorzieningen zijn op deze dagen beperkt of niet geopend.

Eind januari, begin februari: Open weken verenigingen
Voor wie teruggekomen is op z’n beslissing om nergens lid te worden: begin 2015 openen sommige verenigingen de deuren nog één keer. Catena organiseert bijvoorbeeld in de laatste week van januari de Open Week en SSR heeft in de tweede week van februari de IK-Week. Ook leuk voor wie gewoon eens bij een ander wil kijken. Bij verenigingen zonder inloopweek kun je vaak tijdens de EL CID-week van 2015 alsnog lid worden.

1 februari: handige datum voor studieswitchers
Mocht je studie niet bevallen, of niet lukken, dan is het handig om je je dat voor 1 februari te realiseren. Als je namelijk voor die tijd je studiefinanciering stopzet, wordt de beurs eenmalig omgezet in een gift. En als je dan toch ingelogd bent bij DUO: vergeet niet als de wiedeweerga je OV-studentenkaart stop te zetten. Anders heb je al snel alsnog een flinke schuld. In tegenstelling tot bij een aantal masteropleidingen, kun je trouwens in februari niet instromen bij een andere bacheloropleiding. Daarvoor moet je wachten tot september.
1 mei is ook een handige datum: dat is de uiterste inschrijfdatum.

8 februari: Dies natalis 2015
De 440e verjaardag van de Universiteit Leiden, die daarmee de oudste universiteit van Nederland is. Na het Leids Ontzet zou Willem van Oranje de Leidenaren als dank de keuze hebben gegeven tussen tien jaar geen belasting hoeven betalen óf een universiteit. Net als de Opening Academisch Jaar hoort bij de dies natalis een plechtigheid in de Pieterskerk, op maandag 9 februari. ’s Middags vallen veel colleges daarom uit. Omdat 440 bovendien een lustrumjaar is, volgen er tussen 25 en 27 juni nog meer festiviteiten.

Ook in februari of maart: Sine Regno
De hardwerkende bestuursleden van de studentenverenigingen verdienen ook wel eens een vakantie. Het vorige bestuur neemt de boel een keer per jaar voor een weekje over. Daarbij wordt flink gefeest en de gebruikelijke mores worden even vergeten. Sine Regno is dan ook Latijn voor ‘zonder bestuur’. Op Quintus heet deze week trouwens Midweek en op Augustinus Sede Vacante, waarbij het jaarlijkse Sjonnie & Anita-feest vaste prik is.

3 & 6 april: Goede Vrijdag & Tweede Paasdag
Tweede Paasdag is een officiële vrije dag, Goede Vrijdag niet. De Universiteitsbibliotheek is dan bijvoorbeeld wel geopend, maar omdat het eigenlijk zowel een feestdag als een gewone weekdag is, zijn week- én weekend-OV-kaarten geldig.

17 april: Leidse Singelloop
Voor de veertigste keer rennen ruim vijfduizend Leidenaren 17 april een rondje rond de Leidse singels. Dat is om precies te zijn 6.961 meter - een leuke afstand voor hardloopfanaten van alle denkbare niveaus en leeftijden (een enkeling duwt zelfs een kinderwagen voort). Dat doen ze zowel in professionele tenues als verkleedkleren. Let op: vanaf 19.30 is het die vrijdagavond een flinke uitdaging om vanuit de binnenstad bijvoorbeeld de trein naar je ouders te bereiken.

27 april: Koningsdag

5 mei: Bevrijdingsdag
Let op: op doordeweekse feestdagen als deze reis je met korting met je week-OV-kaart. Met je weekend-OV-kaart reis je juist gratis.

14-15 mei: Hemelvaart

25 mei: Tweede Pinksterdag

25 t/m 27 juni: Lustrumviering

10 t/m 14 augustus 2015: El Cid 2015
Hèt moment om je eigen introductieweek nog eens dunnetjes over te doen als mentor of crewlid voor de nieuwe lichting eerstejaars. Deze week is bovendien voor alle studenten vrij van herkansingen.Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De academische kalender

Om te voorkomen dat je op 9 februari voor een dichte collegezaaldeur staat; of dat je je …

OMG! WAT NU?

Daar sta je dan. Nu gaat het echt beginnen. Geen excuses meer. Je bent student. Wat moet …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page