Theepottencollectie verdwijnt door verbouwing

19 Juni 2014

Volgende week sluit de koffiekamer van het Matthias de Vrieshof 4 voor een grootschalige verbouwing. Er komen aparte hoekjes om te overleggen, te studeren en te loungen. Maar voor de verzameling thee- en koffiepotjes van koffiejuffrouw Mieke Vos is geen plek meer, en ook de gordijntjes moesten weg.

‘Het leek hier op een gezellige huiskamer. Nu wordt het heel steriel. Dit gebeurt toch wel een beetje met pijn in mijn hart’, zegt Mieke.

Het begon allemaal met een enkele koffiemolen. Daarna kocht Mieke wat thee- en koffiepotjes in de kringloopwinkel en voor ze het wist bracht iedereen theepotjes voor haar mee. De verzameling groeide snel, op het laatst was bijna elk plekje van de muur bedekt.

‘En toen hoorde ik dat ze de kantine gaan verbouwen. Er komt een vitrinekast voor de mooiste theepotjes, maar het merendeel moet weg. Ik heb al acht dozen vol staan en heb er al veel via Marktplaats verkocht.’ Inmiddels zijn de muren kaal en wit en ook de gordijnen zijn al weggehaald. ‘Die gordijnen zijn nog gesponsord door verschillende vakgroepen’, aldus Mieke.

‘Het ziet er maar kaal uit, vind je niet?,’ zegt huismeester Hanneke Vos, die tevens de zus van Mieke is. ‘Er komen allemaal kleine tafeltjes en stoelen. Daar gaan de studenten natuurlijk mee lopen slepen.’ Ze wijst naar de grote tafels. ‘Hiermee kan dat niet. Ook als je elkaar niet kent, beland je aan dezelfde tafel. Dat is juist hartstikke leuk.’

Hanneke laat de tekeningen zien. ‘Alles wordt appeltjesgroen, dat is blijkbaar de kleur van de universiteit.’ Volgens Hanneke en Mieke vinden de meeste klanten het jammer dat de koffiekamer verbouwd wordt. Zo ook studenten Midden-Oosten Studies Anne Drijvers en Sabine Baër. ‘Het huiskamereffect was juist zo charmant,’ zegt Drijvers.

Toch lijkt de verbouwing niet uit de lucht te komen vallen. Uit de evaluatie Werk en Onderwijsomgeving van het WSD-complex blijkt dat medewerkers de sfeer en het interieur slecht beoordeelden. ‘Logisch’, zegt Drijvers. ‘Die stoelen zitten niet lekker en zien er niet uit. We zijn niet tegen vernieuwing, maar het zou wel leuk zijn als het karakter van de koffiekamer behouden blijft.’

Volgens Hanneke wordt de koffiekamer naar voorbeeld van het literair café verbouwd. ‘Met mooie dure smaken. Dan krijgen we latte macchiato en wat al niet meer.’ Mieke heeft een dubbel gevoel bij de verbouwing. ‘Ik vind het jammer, maar ook leuk om dit nog te mogen proberen. Er komt nieuwe apparatuur en een uitgebreid assortiment. De openingstijden worden verruimd en ik krijg er een collega bij. Daar ben ik ontzettend blij mee. Maar dat komt natuurlijk ook met een prijs. Koffie of een krentenbol koop je hier voor 56 cent. De goedkoopste koffie wordt straks 1,30 euro.’

PM

Foto Taco van der Eb

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 Juni 2014