De huisbaas in je slaapkamer

Nalatige verhuurder brengt studenten in de problemen

19 Juni 2014

Na conflicten met de huisbaas starten studenten een Facebook-actie. ‘Hij mag helemaal niet onaangekondigd in je kamer komen.’

‘Ik struikel elke dag over loszittende stukken vloer bij de trap’, vertelt een bewoner van een studentenhuis in hartje centrum. ‘Langs de badkamerdeur sijpelt vocht de rest van het huis in, er groeien paddenstoelen en sommige oud-huisgenoten wachten al vier maanden op hun borg.’

Pas écht bont maakte verhuurder Zaalberg Makelaardij het toen het studentenhuis een brief ontving van de deurwaarder, namens de waterleverancier. ‘Hij beweerde dat hij het geregeld had, maar op Omroep West zagen we later dat hij nog moest betalen. Terwijl ónze huur inclusief is.’ Een afsluiting werd afgewend, maar het is al vaker voorgevallen, vertelt de huisoudste: ‘Ik, ouwe lul, heb alles wat afgesloten kan worden al wel meegemaakt: water, elektriciteit, gas. Meestal duurde dat twee, drie dagen.’

De regionale omroep besteedde vorige week aandacht aan de praktijken van de huisbaas, nadat een bewoner van een ander huis, Mike van Doorn, de Facebook-actie Stop Zaalberg was gestart. De pagina is inmiddels uit de lucht, en Van Doorn is in gesprek met Zaalberg.

Verhuisplannen hebben de bewoners van het paddenstoelenhuis echter niet, vertellen ze terwijl het huiseten wordt afgeruimd. ‘We hebben het ook enorm gezellig. Dat checkt hij trouwens regelmatig, des te minder bonje willen we met hem.’ Dat werkt: hoewel in de contracten staat dat de bewoners geen koelkast mogen, is de controle bij hen minder streng. ‘Wij hebben ook geen loszittende toiletpotten, zoals we bij Omroep West zagen. Maar in het verleden was het hier ook slechter’, vertelt een bewoner. Een huisgenoot vervolgt: ‘Klusjes doet hij pas na lang aandringen. Van een raam dat eruit viel hadden we al vaak gemeld dat het loszat. En altijd op de goedkoopste manier, met een kneuzige feutenklusjesman, of hij doet het zelf.’

‘Kwam hij op mijn kamer zijn klusbroek aantrekken. Hij stond ook eens na één keer kloppen direct op mijn kamer toen ik in bed lag’, vertelt een meisje. ‘We krijgen áltijd zelf de schuld’, vertelt de huisoudste. ‘Omdat je wel eens horrorverhalen hoort over oude ketels, hadden we een koolmonoxidemeter aangeschaft, die al snel afging. Brandweer op de stoep, hectisch gedoe. Zelfs toen zei hij: "Jullie hebben vast expres staan roken voor dat ding."’

De ChristenUnie stelde vorig jaar een Zwartboek Huurleed samen, dat in elk geval leidde tot strengere regels voor huurbemiddelingsbureaus. ‘Die gaan over twee weken in’, vertelt CU-gemeenteraadslid Mart Keuning. Huisbazen zijn nog niet aangepakt. Keuning: ‘Niet dat we de taak van de huurcommissie willen overnemen, maar er zijn nu eenmaal kwesties waarbij je niet zes weken of langer kunt wachten op een reactie. Dan zou de gemeente moeten kunnen ingrijpen.’ Het is een agendapunt voor de volgende vergadering van de Raadscommissie Leefbaarheid. De SP heeft inmiddels schriftelijke raadsvragen gesteld. ‘De SP heeft al eerder klachten over Zaalberg ontvangen’, laat raadslid Han Dirks weten. ‘Als er wantoestanden zijn – en die zijn er, willen we daar een stokje voor steken. Daarbij zijn de belangen van de zittende huurders belangrijk, want voor hen zijn er tien anderen. Het is een thema dat breed gedeeld wordt. Studenten mogen geen slachtoffer worden van schaarste op de kamermarkt.’

‘Ik zou graag goed, gedecideerd antwoord willen geven. Uitleggen dat ze ramen open laten staan bij storm, die er dan uitwaaien, en dat ik te allen tijde klop voor ik binnenkom’, reageert Hans Zaalberg kort. Daar heeft hij voor het ter perse gaan van deze Mare echter geen tijd voor, zegt hij. ‘Maar onzin zal fel bestreden worden door mijn advocaat. Mensen hebben onder druk verklaringen afgelegd.’

‘Een huisbaas mág helemaal niet onaangekondigd in je kamer komen, dus bel gewoon de politie als dat gebeurt’, zegt Keuning. ‘Bij dreigende afsluiting kun je in elk geval de huurcommissie bellen, maar contacteer ook even de gemeente.’ ‘Maar in ons contract staat dat we niet naar de huurcommissie mogen stappen’, vertelt de huisoudste aan de eettafel. Ze zijn al wel bij het Juridisch Loket geweest. ‘Daar kregen we niet gek veel van de grond. Bovendien zijn we momenteel op een oké level met hem. Je ziet bij andere huizen hoe ver hij zou kunnen gaan na een juridisch geschil.’

MvW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 Juni 2014