Korting facultaire budgetten niet zeker

18 Juni 2014

Het is nog lang niet zeker dat de faculteiten en diensten vanaf 2017 relatief minder geld krijgen. In de financiële planning voor de jaren 2015-2018, de zogeheten kadernota, staat dat wel.

De universiteitsraad maakte zich zorgen over de voorgenomen besparingen. Het college liet onlangs tijdens de raadsvergadering weten dat de bezuiniging nog niet vast ligt.

De universiteit is zo succesvol dat volgens het universitaire geldtoewijzingssysteem AEG de budgetten van de faculteiten flink moeten stijgen. Maar het college van bestuur past een budgetfactor toe, omdat er niet genoeg geld binnen komt van het ministerie van Onderwijs. Faculteiten krijgen drie procent minder budget dan waar ze op basis van hun onderwijsprestaties recht op hebben.

In de Kadernota staat dus dat de budgetfactor omhoog gaat vanaf 2017. Marc Hogenhuis van studentenpartij LVS tijdens de vergadering maakte zich tijdens de universiteitsraadvergadering zorgen over de budgetfactor. Hogenhuis: ‘Vooral ook vanwege de hogere werkdruk voor medewerkers omdat zij meer moeten doen met relatief minder geld.’

Vicecollegevoorzitter Willem te Beest reageerde: ‘De budgetfactor is nog niet verhoogd. We laten in de kadernota zien wat er mogelijk gaat gebeuren in de nabije toekomst. Als we verder kijken, dus naar 2017 en later, en het budget voor onderwijs en wetenschap groeit niet voldoende, dan moeten we intern meer geld verdelen dan we hebben. En dan volgt een verhoging van de budgetfactor. Het zou goed kunnen dat het helemaal niet hoeft. Er is bijvoorbeeld nog van alles mogelijk wat betreft beleid uit Den Haag.’

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Juni 2014