Twee Spinoza's naar Leiden

'Ik ga dingen onderzoeken die niet in de mode zijn'
6 Juni 2014

De Universiteit Leiden heeft twee van de vier jaarlijkse Spinozapremies binnen gehaald. Dat is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor wetenschap, en komt met een onderzoeksbeurs van 2,5 miljoen euro.

Natuurkundige prof. Dirk Bouwmeester - deels ook aangesteld aan de University of Santa Barbara, kreeg de prijs voor zijn onderzoek in de experimentele fysica. 'Mijn eerste gedachte was aan het onderzoek dat ik nu kon doen, zonder daar eerst subsidie-aanvragen voor te moeten doen. De financiering van onderzoek is sterk gevoelig voor modes. Als er iets op tafel komt dat ècht nieuw is, is er altijd wel een beoordeler die het niets vindt of die zegt dat als dit zou werken, iemand het al eerder gedaan zou hebben. Met dit geld ga ik ideeën onderzoeken die niet in de mode zijn.'

Te weten: onderzoek naar de grenzen van de quantum- en de echte wereld (lees meer hier en hier), onderzoek naar stabiliteit van plasmaringen (lees meer hier) en naar zilververbindingen op DNA (lees meer in de komende Mare).

De andere Spinozapremie ging naar prof. Corinne Hofman, hoogleraar Caribische archeologie. Zij kon niet bij de uitreiking zijn omdat ze op een opgraving zat, maar nam samen met haar studenten plaats achter de webcam in de Dominicaanse Republiek. 'Mijn eerste reactie was: "Wat? Ik? Fantastisch, echt fantastisch'. Zij gaat het geld gebruiken voor onderzoek naar de West-Europese invasie van de Cariben, vanuit het plaatselijke perspectief. Veel van wat we nu weten is gebaseerd op de Europese bronnen en dus sterk gekleurd of zelfs onjuist. (Lees hier meer over Prof. Hofman en haar onderzoek).

Rector Magnificus Prof. Carel Stolker liep glunderend rond bij de prijsuitreiking in de Utrechtse Jaarbeurs. 'Ik ben heel blij, met name omdat er ook zo'n duidelijke alfa/gamma-wetenschapper bij zit. Het is nodig dat we ons blijven realiseren dat wetenschap breder is dan alleen het bèta- en medische onderzoek.'

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Juni 2014