Geen commentaar: Alcoholvrij barbecuen

Door Marleen van Wesel

Hot time, summer in the city en de Leidenaren vergeten op slag waar naartoe ze op weg waren. Languit crashen ze in het dichtstbijzijnde park, de berm of welke grasstrook maar voorhanden is. De een doet een dutje, de ander loert vanachter zijn zonnebril naar zomerse jurkjes die opwaaien door een zwoel briesje. Met lome bewegingen geven zweterige handen nu en dan een fles rosé of een lauw blikje bier door. Leiden staat pas weer zuchtend en gedesoriënteerd op als de zon onder is en de supermarkt, de UB of Plexus allang dicht zijn.
‘Mooi weer, buiten leven genieten maar binnen de singels zonder alcohol. Boete €90’, tweette @Goa_Leiden toen de zon zich onlangs weer fel liet gelden. Nu tweet de Leidse gemeentelijk opsporingsambtenaar wel vaker een tikkeltje cryptisch, maar de strekking mag duidelijk zijn: binnen de singels mag je in de buitenlucht eigenlijk helemaal geen blikje bier openen of een fles wijn ontkurken.
Ho, je hoeft de stad bij de volgende zonnestralen niet direct te ontvluchten. ‘De intentie van het alcoholverbod is echt niet dat iedereen die met een biertje op een bankje of in het park zit, meteen een boete moet krijgen’, nuanceert de woordvoerder van de burgemeester de tweet.
Burgemeester Henri Lenferink kwam in 2005 met het verbod op de proppen, als maatregel tegen overlast gevende dak- en thuislozen. Eigenlijk wilde hij de hele stad meteen alcoholvrij, maar omdat het Openbaar Ministerie geen toestemming gaf, moest hij het houden bij de binnenstad en enkele andere plaatsen, zoals het Diamant- en Stationsplein. Vorige maand werd daar het Kooiplein nog aan toegevoegd. Volgens de burgemeester een handig instrument om overlast aan te pakken, waarbij GOA’s geacht worden naar de letter én de geest van de wet te handelen.
Toch weet de woordvoerder te vertellen dat er vorig jaar een aantal boetes zijn uitgedeeld aan chillende stadsgenoten. ‘Pas op, met overijverige ambtenaren zijn we in het algemeen heel gelukkig’, beklemtoont ze.
Het leidde tot raadsvragen, waarbij de burgemeester nog maar eens benadrukte dat de echte handhaving bij lastpakken moet gebeuren, zodat de rest zich geen zorgen hoeft te maken. Zoals het Singelpark wordt aangeprezen als ‘de tuin voor 40.000 direct omwonenden’, beschouwt ook de burgemeester de binnenstad namelijk als zijn achtertuin. ‘En de burgemeester vindt dat het wel gezellig moet blijven’, verzekert de woordvoerder. Om er zelf aan toe te voegen: ‘Al kan dat met een Spaatje natuurlijk ook.’
Hoe dan ook, blijf vooral languit in het gras de zomer vieren. Vindt de burgemeester ook gezellig. Maar steek vanuit het Plantsoen of een van de vele andere parken langs de singels misschien tóch eerst maar even de brug over. 25 meter verderop geldt het verbod immers écht niet meer. Want wat er uiteindelijk met het werk van de overijverige GOA’s is gebeurd weet de woordvoerder eigenlijk niet. ‘Maar boetes trek je niet zo gemakkelijk terug natuurlijk.’
Er kronkelt echter nog één addertje tussen de zonaanbidders onder het Leidse gras door: barbecuen mag in Leiden júíst in alle parken. Voor een legale bierkip (in een écht park én buiten de singels dus) moet je nog een aardig eindje uitwijken.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Zo kan het ook

Nu het sociaal leenstelsel er toch komt , breekt de Eeuw van de Thuiswoners aan. Mare …

Achtergrond

Wetenschap

Lopen voor de lol

Wilde muizen lopen vrijwillig in tredmolens, ontdekten Leidse onderzoekers. Dat is …

Studentenleven

English page

You Only Live Once

Many students swear by their bucket lists: a list of things they absolutely must do. …