Nieuws
Universiteit heeft financi
De universiteit staat er financieel gezien gezond voor. Er wordt voor 2013 een positief resultaat van 14,7 miljoen genoteerd terwijl er een plus van 2,6 miljoen was begroot.
woensdag 14 mei 2014

Dat blijkt uit het financiële jaarverslag van de universiteit.

Door de flinke stijging van het aantal studenten en het vergroten van het marktaandeel kreeg de universiteit meer geld uit Den Haag; 5,5 miljoen euro. Er kwam ook 5,5 miljoen euro meer aan collegegelden binnen dan ingeschat. Verder werden er meer subsidies binnengehaald dan verwacht.

De lasten van de universiteit zijn ook wat hoger uitgevallen dan ingeschat. Er is wat meer personeel ingehuurd om de grotere aanwas van studenten op te vangen. In totaal zijn de personeelslasten 2,4 miljoen euro hoger dan begroot.

De universiteit is zo succesvol dat volgens het universitaire geldtoewijzingssysteem AEG de budgetten van de faculteiten flink moeten stijgen. Maar het college van bestuur past een budgetfactor toe.

De faculteiten krijgen drie procent minder budget dan waar ze op basis van hun onderwijsprestaties recht op hebben.

Uit de kadernota (de financiële plannen voor de komende jaren) blijkt dat de budgetfactor in 2017 wordt opgekrikt naar vijf procent en in 2018 zelfs tot 5,5 procent.

De universiteitsraad is kritisch over het ‘oprekken van de budgetfactor.’

Want hierdoor moet voor het behoud van gelijke inkomsten meer werk verricht worden, zodat de werkdruk toeneemt.

De raad wil dan ook weten of het college rekening houdt met deze werkdruk en of er niet een andere manier is om het evenwicht tussen inkomsten en toewijzing van budgetten te herstellen. VB