Leiden: Wij zijn de beste

8 Mei 2014

De Universiteit Leiden scoort hoog in de door haarzelf uitgegeven ranglijst van universiteiten.

Ergens aan het begin van deze eeuw werd het ineens hip om ranglijstjes van universiteiten te gaan maken. Het probleem is dat niemand weet hoe je universiteiten met elkaar moet vergelijken, dus ontstonden al gauw meerdere lijsten met elk hun eigen aanpak. Reputatiescores in enquêtes, toppublicaties, honderd jaar oude Nobelprijzen en andere merkwaardigheden verdwijnen in een grote statistische kookpot en daar rolt dan een lijstje uit. Die zijn leuk om te lezen, en de universiteiten die hoog eindigen stellen ook echt wel wat voor, maar de lijstjes zijn niet echt bruikbaar om belangrijke beslissingen mee te maken.

Het Leidse bibliometrie-instituut CWTS geeft daarom ook een ranglijst uit, de Leiden Ranking. Die kijkt uitsluitend naar publicaties in de wetenschappelijke vakpers in de voorgaande jaren. Vorige week kwam de ranglijst van 2014 uit. Net als bij de andere lijstjes wordt de top-100 gedomineerd door Angelsaksische universiteiten, maar de nummer één wijkt af. Dat is de Rockefeller University in New York. Die publiceert relatief weinig, maar het percentage veelgeciteerde artikelen is er zeer hoog. Hier spreekt dus ook weer het effect van de methode op de ranglijst door: als je zou kijken naar de absolute in plaats van de relatieve citatiecijfers, stond Rockefeller ergens rond de driehonderdste plek.

Van alle Nederlandse universiteiten scoort Leiden het hoogste op haar eigen ranglijst: nummer 53. Tilburg scoort het laagste, omdat het zonder bèta- of geneeskunde faculteit moeilijk is om veel internationale citaties binnen te harken. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 Mei 2014