Geen commentaar: Stop het uitwringen!

Door Vincent Bongers

Het hek van het Academiegebouw glimt in de zon. De muren van het bolwerk van de vrijheid lijken sterker dan ooit, een fort dat al eeuwen een vrijplaats is voor denkers van over de hele wereld. Een plek waar het vergaren van kennis belangrijker is dan rendementscijfers. Maar wie door de glimmende façade van de universitaire gebouwen heen prikt en achter de schermen durft te kijken, ziet een sinister schouwspel. Door de gangen sloffen studenten. Ze zijn op weg naar hun zoveelste verplichte college waar de docent stone cabagge Engels uitbraakt. Want vanwege de internationalisering is dat de enige taal die nog gesproken mag worden. Op de bul is het Latijn inmiddels verdwenen.

De studenten worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. Studieadviseurs staren naar de monitors en noteren alles. De kleinste afwijking van wenselijk gedrag wordt genoteerd. Heel af en toe spreken studenten met gedempte toon en met veel eerbied over gezelligheidsverenigingen van vroeger. Die bestaan inmiddels niet meer want er is geen tijd voor extra-curriculaire activiteiten. In het universitair sportcentrum worden alleen nog maar tentamens afgenomen. De cijfers van die tentamens vervallen overigens al razendsnel. Studenten die een beetje achterblijven, wordt de deur gewezen.

Terwijl toeristen op de terrassen rosé wegslobberen, buigt een docent zich over een grote stapel papieren. Elk jaar zijn er weer meer BSA-dossiers om te beoordelen en worden de eisen aan studenten strenger. Ergens in de hoek staat een doos. Het met een marker aangebrachte woord ‘onderzoek’ is nog net leesbaar onder de dikke laag stof.

Dit lijkt een gitzwarte toekomstvisie, maar deze fantasie had zonder de medezeggenschap al realiteit kunnen zijn. Tegenover de door de Haagse politiek ingegeven drang van het college van bestuur om rendementen te verhogen, moeten medewerkers en studenten staan die afremmen en bijsturen. Om zo te zorgen dat de academie niet tot de laatste druppel wordt uitgewrongen.

De universiteitsraad slaagde er de afgelopen jaren in om de BSA-eisen die het college voor ogen had, wat af te zwakken. Het Latijn op de bul werd behouden. Verder lijkt het nu eindelijk te gaan lukken om het matige Engels van docenten aan te pakken. Ook zorgde de raad ervoor dat tentamencijfers minimaal vier jaar geldig blijven en wordt de agenda van medewerkers in augustus niet helemaal dichtgetimmerd waardoor zij nog enig zicht op vakantie en tijd voor onderzoek behouden. Ook op facultair niveau speelt de medezeggenschap een grote rol. Bij Geesteswetenschappen wist de faculteitsraad bijvoorbeeld Frans, Italiaans en Duits als aparte studies te behouden. Bij Rechten gaf de raad mede vorm aan het nieuwe bachelorprogramma.

Studenten en medewerkers kunnen de kracht van de medezeggenschap versterken door tijdens de universitaire verkiezingen massaal te gaan stemmen. Vorig jaar was het opkomstpercentage bij de studenten 23 procent. De medewerkers, die om de twee jaar stemmen, deden het met 30 procent in 2012 niet veel beter. Het college zal niet onder de indruk zijn van deze getallen en dat verzwakt de raad. Dus ga volgende week stemmen, en zorg ervoor dat er achter de fraaie façade van de academie iets moois blijft bestaan.

De universitaire verkiezingen zijn van maandag 12 tot vrijdag 16 mei.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Effe lekker rellen

Vrijwillig vechten tegen ME’ers in opleiding is een populair uitstapje onder …

Achtergrond

Hij raadt je pincode

Victor Mids voltooide afgelopen jaar zijn studie geneeskunde. Nu is hij illusionist. …

Wetenschap

Rubrieken

Stemmen!

Aanstaande maandag gaan de universiteitsraadsverkiezingen weer van start. Mare sprak alle …

English page