Bul nog steeds waardevol

8 Mei 2014

Een universitaire opleiding biedt nog steeds een waardevolle voorbereiding op de arbeidsmarkt. Het diploma geeft een goede baangarantie, concludeert Vereniging voor Universiteiten (VSNU) in de WO-monitor.

De monitor is een tweejaarlijkse landelijke enquête, in 2013 afgenomen onder zesduizend afgestudeerde master- en doctoraalstudenten van de Nederlandse Universiteiten.

Uit de antwoorden blijkt dat de meeste afgestudeerden na hun studie eerst even iets anders gaan doen, voordat zij een baan zoeken. Zij nemen bijvoorbeeld een lange periode vrij of gaan op vakantie. Als zij vervolgens actief op zoek gaan, hebben zij gemiddeld binnen drie maanden hun eerste baan gevonden. Na anderhalf jaar is nog tien procent van hen werkloos. Dit is echter een verslechtering ten opzichte van 2011, toen acht procent van de afgestudeerden nog werkloos was na anderhalf jaar. Ook is het niveau en salaris van de gevonden banen iets verlaagd. Tweeëntwintig procent van de afgestudeerden geeft namelijk aan werkzaam te zijn op hbo-niveau, meer dan in voorgaande jaren. Deze stijging is deels te wijten aan de economische crisis, volgens de VSNU.

Afgestudeerden met een baan zijn over het algemeen positiever over hun volbrachte studie dan hun werkloze mede-alumni. Volgens driekwart van de afgestudeerden biedt de volbrachte opleiding een goede basis voor de toekomst. De WO-monitor zal ook verwerkt worden in de rapportage van het ROA (Research Centre for Education and Labour Market), die in juni uitkomt. Hierin wordt de relatie tussen arbeidsmarkt en onderwijs verder onderzocht.

MR

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 Mei 2014