Nieuws
LUMC-schoonmakers staken
De schoonmakers van het LUMC hebben woensdagochtend het werk neergelegd. Ook schoonmakers van andere ziekenhuizen én hogescholen in de Randstad zijn overgegaan tot staking.
donderdag 17 april 2014

‘Momenteel worden zij de eerste twee dagen niet doorbetaald bij ziekte’, zegt Marco van Moort van FNV-Bondgenoten. ‘Ook schoonmakers moeten zich ziek kunnen melden als ze griep hebben.’ Verder wensen ze een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur en vinden ze dat ze te weinig tijd krijgen voor hun werk. Volgens FNV hebben schoonmakers negentig seconden voor een toiletblok en tien minuten voor een operatiekamer. 

Hoe lang de staking zal duren wist Van Moort woensdagmiddag nog niet te vertellen. ‘We willen de schoonmaakbedrijven en de ziekenhuizen in elk geval zoveel mogelijk tot last zijn, zodat we een goede cao kunnen afspreken. We letten er wel op dat ruimtes waarin patiënten verzorgd worden niet vervuilen, of althans niet erger dan al het geval was. Daar maken we afspraken over met de staf van de ziekenhuizen.’

Bij het LUMC heeft de staking niet tot grote problemen geleid. ‘Voor zover ik weet is het alleen vandaag. FNV en ISS, het bedrijf waaraan het LUMC het schoonmaakwerk uitbesteedt, delen ons standpunt dat patiëntveiligheid prioriteit heeft. Het betreft alleen enkele gangen en kantoren’, vertelt LUMC-voorlichter Niels Pols. ‘Het LUMC is overigens geen partij in de onderhandelingen’. Die gaan tussen ISS en FNV.

ISS-voorlichter Etienne te Brake verwees desondanks alle vragen door naar het LUMC. Ook wist hij niet te vertellen of ISS ook op andere stakingslocaties verantwoordelijk is voor het schoonmaakwerk. ‘We werken wel voor meerdere ziekenhuizen in de Randstad, maar ik heb geen overzicht van werkonderbrekingen.’ MVW