Studentenleven
Column: #HCE2014
woensdag 16 april 2014

Vorige week vond binnen de Faculteit Geesteswetenschappen het Humanities Career Event plaats: een soort jaarlijks schouderklopje voor de verontruste geesteswetenschappers onder ons die de Arbeidsmarkt In Crisistijd al samen met het zomerzonnetje aan de horizon zien opdoemen. Ik was er zelf ook, hoewel ik volgend jaar nog steeds student ben. En niet eens meer in de geesteswetenschappen. Ik ben nogal een controlefreak, ziet u, en dat betekent dat ik er simpelweg nood aan heb om dat soort dingen soms al anderhalf jaar van tevoren te weten. Het kostte me ook maar vijf euro en ik kreeg er een gratis pen en blocnote voor, dus what the hell.

Het begon allemaal in het groot auditorium van het Academiegebouw, waar de rector ons toesprak en een soort panelgesprek plaatsvond. Erg spannend vond ik het allemaal niet. Mijn karige ontbijtje resulteerde bovendien in een hardnekkig knorrende maag en de middeleeuwse banken zaten ook niet bepaald comfortabel. Bovendien viel het me na een tijdje op dat ik letterlijk omringd werd door meisjes met zwarte blazers en lang blond haar in een middenscheiding. Ik zweer het, Leidse meisjes zijn een soort ras of zo.

Ik voelde me er kortom niet erg op mijn plek. Het hielp niet erg dat bijna iedereen die ik verder die dag gezien heb ook in pak was. Ik keek naar mijn gescheurde panty en afgetrapte laarzen en besefte: ik héb niet eens een pak. (Ik heb, obviously, alleen maar korte zwarte jurkjes met ritsen*. Vindt Mare namelijk leuk. Dat verkoopt beter.)

De rest van de dag bestond uit workshops en lezingen naar keuze waar ik, als ik er mijn kekke gratis blocnote even bij neem, best wel wat van heb opgestoken. Dat het slim is om stage te doen, bijvoorbeeld, en om een paar maanden naar het buitenland te gaan. Om een relevante bijbaan te nemen, en een bestuursjaar te doen. Bij voorkeur heb je ook allerlei interessante meningen over je vakgebied, waar je vaak over tweet. Je moet ook wel goeie cijfers halen natuurlijk. En daar niet langer dan vier jaar over doen. En dit alles ook binnen de crisis én de onderwijsbezuinigingen fixen. Simpel toch?

Ik weet het: deprimerend. Maar het is nog niet te laat! Ook op het HCE geleerd namelijk: met een beetje creativiteit kan elke bijbaan relevant genoemd worden. Feestjes organiseren in het bestuur van de hockeyclub telt ook. Je huidige Twitter-account kan makkelijk wat professioneler. En niet vergeten: België is ook buitenland, én heeft bier, én heeft chocola!

And if all else fails zijn er nog steeds zwarte jurkjes met ritsen. Alles komt goed!

Talitha Dehaene

* Het was dertig graden. Ik verwachtte een headshot. Einde verhaal. Verdere enge Facebook-berichtjes hieromtrent zijn niet nodig.