Nooit meer brak(en)

Mare test anti-katermiddelen

Taco van der EbProefpersoon Esha Metiary offert zich op in café ’t Praethuys. 'Lang leve zuipen in naam der wetenschap.'

Door Esha Metiary

Ze claimen katers te kunnen beperken of zelfs te laten verdwijnen. Maar werken anti-katerpillen en –sapjes ook? Mare nam de proef op de som en ging naar het café.

De grootste vijand van de student: de kater. Na een avondje flink tanken is het een onvermijdelijk gegeven dat je de dag erna niet zo scherp bent als je zou willen zijn. Natuurlijk zijn er de huis-tuin-en-keukentips, maar de laatste jaren er is ook een wildgroei aan antikaterpillen en –drankjes ontstaan.

Een beetje windowshoppen doet al snel concluderen dat veel van die middeltjes nog verrekte duur zijn. Geen enkele student zit te wachten op een non-descript middeltje dat je voor dertig euro aan mag schaffen en dat vervolgens niet blijkt te werken. Een tientje, daar val je je nog geen buil aan. Om een kater te hebben en dus de middelen te testen, offerde ik me op om voor Mare te zuipen in de naam van de wetenschap.

Een mond vol koude kippenbouillon

Wat: Reset AfterDrink
Waar te koop: Online
Kost: € 9,90 voor twee flesjes van 150ml.

De nacht ervoor. Deze kreeg ik een tijdje terug van een alleraardigst glimlachende dame in een witte doktersjas bij het verlaten van een feest in mijn handen gedrukt. ‘Tegen de kater!’ vertelde ze me nog vlug voordat ik me in mijn jas hees en naar buiten zwalkte. Een kater, die zou ik de volgende dag ongetwijfeld hebben en het blauwe flesje, lijkende op mondspoelmiddel, was dus een godsgeschenk.
Hoeveel ik had gedronken? Geen idee, maar het was van alles door elkaar. Eenmaal thuis bestudeerde ik in opperste concentratie de handleiding op het flesje; poeder oplossen in de vloeistof, schudden en drinken maar. Met hoop op een frisse volgende dag, zette ik het flesje aan mijn lippen en nam een grote teug. De verwachte frisse mintsmaak was echter nergens te bekennen; in plaats daarvan had ik nu een mond vol onverdunde, koude kippenbouillon. Het kostte me al mijn wilskracht om het door te slikken en ik durfde het zelfs nog aan om een tweede slok te nemen. Had ik niet moeten doen, want een seconde later hing ik over de plee om mijn maaginhoud op onsierlijke manier in de pot te deponeren.

De ochtend erna. Huilen met de pet op. Hemel zij geprezen dat ik geen katerkoppijn krijg, maar kan die oorlog in mijn buik alsjeblieft ophouden?! Ik heb natuurlijk niet het hele flesje leeggedronken, laat staan binnen gehouden. Maar misschien is dat wel de werkende kracht; dat je alles weer uitkotst. In ieder geval zou ik het niemand aanraden.

Eindrapport
Prijs: 6,2
Smaak: 2
Werkzaamheid: 3
Gemiddelde: 3,7

Vieze zure druivenlucht

Wat: Amiset 2B Detox 100ml
Waar te koop: De Tuinen
Prijs: €8,99 voor 100 ml (10 doses)

De nacht ervoor. Housewarming, en dat betekent bring your own. Naarmate de mensen binnendruppelen, neemt het aantal flessen drank op het aanrecht toe; wodka, Bacardi pineapple, Martini. Kater gegarandeerd!
Over een tijdspanne van drie uur heb ik drie flesjes Hertog Jan, drie wodka-appelsap, vier wodka-Dubbelfris en twee Bacardi pineapple-Dubbelfris gedronken. In plastic bekertjes, natuurlijk. Vervolgens in café ‘t Praethuys nog een afzakkertje van twee vaasjes en drie fluitjes. Waar is mijn huis ook alweer?
Ik wilde eigenlijk de PartySmart (volgens www.antikater.nl een bewezen katerremedie) testen, maar die was niet verkrijgbaar. De medewerker van De Tuinen vertelde dat de 2B Detox echter een vergelijkbaar middel was. Nou, vooruit dan maar.
De geur van het detox-concentraat zorgt voor koude rillingen, een vieze zure druivenlucht dringt mijn neus binnen. Waarom kunnen die antikatermiddelen niet gewoon lekker ruiken en smaken?
Met tegenzin zet ik het glas aan mijn lippen; de detox is inmiddels aangelengd met 100 ml water. Ik zet me schrap voor het volgende gore goedje, maar als ik voorzichtig aan het glas nip valt het me alleszins mee; in plaats van zure bocht drink ik gewoon druivensap. Wat een opluchting.

De ochtend erna. Voel ik me goed? Voel ik me scherp? Voorzichtig slinger ik mijn benen over de rand van het bed, maar merk dan meteen aan mijn protesterende, klotsende maag dat de detox zijn taak niet helemaal heeft vervuld. Het flesje dicteert echter dat ik na het ontbijt nog een dosis moest nemen. Drie uur en het halve leven van Honey Boo Boo op TLC later merk ik nog niks van de fris- en fruitigheid. Man, wat verlang ik naar een Big Mac en veel te zoute frietjes.

Eindrapport
Prijs: 7,5
Smaak: 6,5
Werkzaamheid: 3
Gemiddelde: 5,7

Puur op karakter

Wat: KaterKiller
Waar: Drogisterij Boerhaave
Prijs: €6,95 voor 20 pillen (10 doses)

De nacht ervoor. Nog bijkomend van de nacht dat ik de detox moest uitproberen, sleep ik mijn lome lijf opnieuw naar ’t Praethuys. Lang leve zuipen in de naam van de wetenschap. Diepe zucht.
Het barpersoneel is ingelicht over mijn queeste, dus blijven de glazen zich rondom mij verzamelen. De eerste biertjes vallen me maar zwaar, ook al wordt er bij hoog en laag beweerd dat bier de brakheid vermorzelt. Niet dus, nu gaat het puur op karakter. Score: negen vaasjes en drie fluitjes.
De KaterKiller krijgt een 10 voor de naam; een alliteratie bekt natuurlijk lekker. Maar smaakt het ook zo? De twee bruistabletten in een glas water ruiken naar en zien eruit als sinas, maar smaken wederom zout.

De ochtend erna. Het is maandag, dus er moet gewoon weer werk verricht worden. Mijn concentratieboog bedraagt slechts een paar minuten, maar mijn buik is gelukkig niet veranderd in een golfslagbad.

Eindrapport
Prijs: 8
Smaak: 6
Werkzaamheid: 4
Gemiddelde: 6

Conclusie. De drie katerdagen krijg ik nooit meer terug, wat een complete verspilling van tijd en geld. Antikatermiddelen zijn een leugen. Diegene die mij een werkzaam en smakelijk middel weet te presenteren, krijgt van mij eeuwige roem en wellicht een rondje bier.

Zes huis-tuin-en-keukenantikatertips

  • Hoe meer je drinkt, hoe meer vocht je verliest. Niet alleen word je wakker met een mond zo droog als de Sahara, ook je hoofd kan elk moment ontploffen. Drink daarom voordat je gaat slapen een halve of zelfs hele liter gemeentebier. Het is koud en kost je vrij weinig; water is je beste vriend.

  • Een brak lichaam heeft zout nodig. Toch is het vaak lastig om te eten als je maag als een dolle protesteert. Instant noedels zijn de perfecte oplossing. Vergeet na het naar binnenslurpen van de noedels niet de soep op te drinken. Je voelt je er gegarandeerd beter door.

  • Vergeet de kruidenthee; Sprite drinken brengt verlichting! Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat het drinken van Sprite er voor zorgt dat het enzym dat alcohol afbreekt sneller aangemaakt wordt.

  • Sleep jezelf naar de snackbar, vet eten zorgt namelijk voor afleiding. Je lichaam concentreert zich tijdelijk op de verbranding van de vetten, waardoor je minder last hebt van een kater. 

  • Hoezeer het idee je ook tegenstaat, het eerste biertje op je brakke dag doet toch wonderen. Alcohol werkt verdovend en dus wordt de zeurende pijn in je hoofd en het klotsgevoel in je maag gesust.

  • Je hoeft geen marathon te lopen, maar met een uurtje sporten zweet je als het ware je kater je systeem uit. Bovendien voel je je mentaal een stuk sterker en heb je die biertjes die je gister dronk weer een beetje gecompenseerd.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Nooit meer brak(en)

Ze claimen katers te kunnen beperken of zelfs te laten verdwijnen. Maar werken …

Achtergrond

Geslacht: anders

Transseksualiteit is in Zuidoost-Azië geen ‘big deal’, zegt antropoloog …

Wetenschap

Uit de grond, in de kast

Ongeveer de helft van archeologische ontdekkingen uit de twintigste eeuw verdween vrijwel …

English page