Frutti di Mare: Afbuil. A-F-B-U-I-L

Marleen van Wesel

‘Groeeennn!’ schalt het door de trein naar Hilversum. Het zijn de supporters van Bastiaan van Ganzen (19, student fiscaal recht) en Sjors Leek (20, klassieke talen). Een deel van hen zit bij het Taalgilde van Prometheus. Lingo-weetjes wisselen dan ook in rap tempo af met Finoegrische en Indo-Europese taalkwesties. En veel groeeennn dus. ‘De slechtst scorende deelnemers ooit waren ook Leidse studenten naar het schijnt’, weet Marianne de Heer Kloots (20, student taalwetenschap). ‘Maar wij hebben er alle vertrouwen in, dus op aaaaaahhh hebben we niet geoefend’, zegt Erwin Dijkstra (24, volgt een paar masters bij rechten en ook oude culturen van de Mediterrane wereld).

In Studio 31 op het Mediapark wordt het gezelschap doorgestuurd naar de wachtruimte voor Lingo-publiek. Achter de schermen staan Van Ganzen en Leek al klaar. De twee kennen elkaar al sinds de basisschool en studeren nu allebei in Leiden. ‘Op de terugweg van een schoolreis speelden we achterin de bus al Lingo, dan improviseerden we wat op een kladblok’, vertelt Leek. Inmiddels is het programma geen vaste prik meer. Van Ganzen: ‘Het begint om 18.30, niet echt een handig tijdstip.’ Echt geoefend heeft hij niet. ‘Ik had het heel druk. We gaan tactisch spelen. Banaan is bijvoorbeeld geen handig woord, daar zitten vooral veel a’s en n’en in.’

Voor de camera’s neemt een Lingo-medewerkster ten overvloede de spelregels met hen door en wordt het graaien met de ballen nog even geoefend. Het Leidse tweetal begint sterk. Halverwege het programma krijgen ze een

A. ‘Afbuil. A-F-B-U-I-L’, zegt Van Ganzen. Een tamelijk tactisch woord, maar Lucille geeft JP opdracht om op te zoeken of het wel bestaat.

De opname wordt even gestaakt tot hij geconstateerd heeft dat het woord onvindbaar is. De beurt gaat naar de tegenpartij. Pas wanneer twee woordenreeksen later de opname weer wordt stilgelegd, krijgt Leek de kans om Lucille aan te spreken. ‘Afbuil staat echt in het Lingo-woordenboek’, zegt hij voorzichtig. Het is de zesde van zeven afleveringen die vandaag worden opgenomen en Lucille moet nog naar een feestje. Desondanks staat ze erop dat het spel hervat wordt vóór de A. Computers lopen vast, de opnames worden nog verschillende keren opgeschort en pas na anderhalf uur staat de uitzending van 25 minuten erop.

‘JP was echt niet cool’, zegt De Heer Kloots licht teleurgesteld. ‘Bij elke vraag stopte de camera en nam hij vet lang de tijd om het antwoord op te zoeken. Hij was slechts het verlengstuk van zijn laptop.’

Dat het woord fnuiken genoemd werd vindt ze wel weer mooi. ‘Dat is het enige Nederlandse woord dat nog met fn begint. Eerder had je ook fniezen, maar dat is tegenwoordig niezen.’

Dijkstra: ‘Weet iemand trouwens wat afbuil nou betekent?’

Benieuwd naar de uitslag? Kijk op 15 mei naar Lingo, Nl. 2, 18;25 u.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Nooit meer brak(en)

Ze claimen katers te kunnen beperken of zelfs te laten verdwijnen. Maar werken …

Achtergrond

Geslacht: anders

Transseksualiteit is in Zuidoost-Azië geen ‘big deal’, zegt antropoloog …

Wetenschap

Uit de grond, in de kast

Ongeveer de helft van archeologische ontdekkingen uit de twintigste eeuw verdween vrijwel …

English page