Nu ook voor hbo?ers

Petra Meijer

Dit jaar is de El Cid-week voor het eerst ook de officiële introductieweek voor de Hogeschool Leiden.

Vanwaar deze samenvoeging?

Pieter Bol, voorzitter El Cid-commissie: ‘Dat was niet onze beslissing. De Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn dit maandag overeengekomen. Natuurlijk waren we wel al langer op de hoogte van de behoefte van de Universiteit en de Hogeschool om de introductieweek samen te voegen. Ook verenigingen hebben aangegeven dat zij zichzelf graag aan hbo’ers zouden willen presenteren. En hbo’ers hebben in een enquête op hun beurt laten weten dat ze graag meer met het studentenleven in contact zouden willen komen. Een win-winsituatie dus.’

Dat klinkt mooi, maar past het ook op de slaapzaal?

‘We hadden op drieduizend studenten gerekend, dat worden er nu vierduizend. Natuurlijk brengt dat logistieke uitdagingen met zich mee. Het aantal plaatsen in de slaapzaal in het Universitair Sportcentrum is beperkt, dus we zijn druk bezig om ook andere locaties te regelen. Ook de Hooglandse Kerk is voor de opening te klein. Er komen waarschijnlijk twee openingen in de openlucht.’

Hoe zit dat met de studentenverenigingen? Is er genoeg ruimte om daar te eten en te feesten?

‘Voor de maaltijden werd vorig jaar ook al uitgeweken naar de faculteiten. We erkennen het belang van de studentenverenigingen. Ze spelen een grote rol tijdens de El Cid-week, maar het past simpelweg niet. Daarom zullen we extra feesten buiten de verenigingen om organiseren, zodat iedereen van het studentenleven kan proeven. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er straks duizend man over straat zwerft, omdat ze nergens meer naar binnen kunnen. Het is aan ons om de extra studenten op te vangen.’

Betekent dat niet dat universitaire studenten – die vroeger alles meekregen van het studentenleven– door de extra aanwas nu worden benadeeld?

‘Dat hangt van je definitie van studentenleven af. De verenigingen zijn te klein om alles daar af te laten spelen, maar overdag valt daar ook genoeg te beleven. We moeten de doorstroom verbeteren om ervoor te zorgen dat iedereen die daar behoefte aan heeft, de verenigingen kan bezoeken.’

‘Vorig jaar voerden Quintus, Augustinus en SSR een ledenstop in. Hoe moet dat met 1000 extra El Cid’ers?’

‘Ik weet niet hoe de verenigingen dat gaan doen. Het is aan hen om daar beleid voor te ontwikkelen en te hanteren.’

Komen er gemengde groepjes?

‘Dat is nog niet helemaal duidelijk. We weten nog niet of we de groepjes half-om-half maken of laten bestaan uit mensen van dezelfde studie.’

En de El Cid-commissie zelf? Hebben jullie hbo’ers toegevoegd?

‘Dit jaar natuurlijk nog niet, maar we zijn nu druk bezig met werven voor volgend jaar en zouden dan wel graag een of meer hbo’ers in ons midden hebben.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Nooit meer brak(en)

Ze claimen katers te kunnen beperken of zelfs te laten verdwijnen. Maar werken …

Achtergrond

Geslacht: anders

Transseksualiteit is in Zuidoost-Azië geen ‘big deal’, zegt antropoloog …

Wetenschap

Uit de grond, in de kast

Ongeveer de helft van archeologische ontdekkingen uit de twintigste eeuw verdween vrijwel …

English page