Universiteitsraad heeft twijfels over vragenlijst scholieren

3 April 2014

De universiteit is verplicht om voor aankomende studenten een studiekeuzeactiviteit te organiseren. Dat is een vragenlijst geworden. In de universiteitsraad is hierover de nodige twijfel.

Scholieren krijgen dit collegejaar bij aanmelding een vragenlijst. Als ze die invullen, krijgen ze feedback waaruit moet blijken of de scholier geschikt is voor de studie. Het is niet zo dat studenten kunnen worden afgewezen. De opleiding kan besluiten om vóór het begin van de studie een gesprek met hen aan te gaan.

‘We hadden al verschillende keren gevraagd of we die vragenlijsten konden krijgen’, zegt Cynthia Pullen van studentenpartij BeP. ‘De raad wil weten of het nuttige vragen zijn voor aankomende studenten. Ik heb me uiteindelijk maar als test aangemeld voor de opleiding bestuurskunde en de vragenlijst bekeken. Je krijgt vragen over je thuissituatie. Hebben je ouders gestudeerd? Verder willen ze weten hoe je het doet op de middelbare school. Wat voor activiteiten je naast de school doet. En welke activiteiten een scholier naast zijn studie gaat doen. Veel van die vragen waren dan ook nog eens multiple choice. Ik vraag me af hoe het college hier uit een goed beeld van de aankomende student weet te halen. Welke rol speelt het bijvoorbeeld als de ouders van een aankomend student allochtoon zijn en niet gestudeerd hebben? We willen weten welk gevolg dat voor de analyse en terugkoppeling naar de scholier heeft.
Behalve het probleem van de sociaal wenselijke antwoorden, heeft de raad ook over de privacy de nodige vragen. ‘Het is onduidelijk wat er allemaal gebeurt met die informatie. Die lijst en antwoorden worden gekoppeld aan het studentenaccount. Wie heeft daar inzage in? En hoe lang wordt het materiaal bewaard?’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 April 2014